Rozwiąż
Sonia19: Nierówność
−x2+4>0
4 lis 23:16
yyy?: x na jedną 4 na drugą i masz nierówność kwadratową czyli ile wyników?...
4 lis 23:18
Sonia19: dwa
x=2 x=−2
4 lis 23:22
yyy?: tak jest. nierówność rozwiązana

tylko zamiast "=" x>2 i x<−2
4 lis 23:25
Sonia19: czemu tak? x>2 x<−2?
4 lis 23:32
ZKS:
x > − 2 ∧ x < 2 tak powinno być.
4 lis 23:39
Bogdan:
yyy? − Twoje wskazówki ("x na jedną 4 na drugą") i rozwiązanie (x > 2 i x < −2) jest
błędne.
−x
2 + 4 > 0 ⇒ x
2 − 4 < 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) < 0
x∊(−2, 2), czyli x > −2 i x < 2
4 lis 23:44
Sonia19: ok rozumiem
4 lis 23:55