C
Godzio: [P[Trivial] znajdziesz czas, żeby jednak porobić te zadania ? Nie wyrabiam się z niczym, z tym
że gdybyś dał mi tytuł jakieś książki z programowania w C żebym w wolnych chwilach się uczył ?
4 lis 22:59
Trivial:
Raczej chwili miał nie będę...

Stephena Praty "Szkoła programowania − język C" jest całkiem dobra.
4 lis 23:05
Trivial: Najwyżej dzisiaj. Teraz.
4 lis 23:06
Godzio: To gdybyś dał radę coś, jesteś moją ostatnią deską ratunku, we wtorek będę jechał do księgarni
to ją sobie kupie
4 lis 23:07
Trivial: Które zadanka chcesz. Wszystkich nie da rady pewnie.
4 lis 23:09
Godzio: Byle jakie, od 8 w górę
4 lis 23:09
Trivial: Co trzeba zrobić w ósmym?
4 lis 23:16
Godzio:
No tak bo nie powiedziałem, podstawiając różne wartości "a" powinno liczyć przybliżoną wartość
wyrażenia, i wtedy zobaczy się do czego wyrażenie dąży
4 lis 23:21
Trivial: a co z n?
4 lis 23:22
Godzio: Wiesz co, nie mam pojęcia, może po prosu ma wyświetlać wartości dla jakiś n − ów np
n = 10,30,50 .... i tak do 300 np jeśli się da coś takiego napisać
4 lis 23:24
Trivial: OK. to zaraz napiszę coś.
4 lis 23:27
Trivial: BTW, te 3 ostatnie zadanka na końcu są raczej nie z programowania. Możesz je zrobić samemu.
4 lis 23:27
Godzio: No właśnie, później się dowiedziałem, że ta notatka na początku "zadania nie są obowiązkowe" to
właśnie chodziło o nie
4 lis 23:28
4 lis 23:52
5 lis 00:10
Godzio:
Nie wiem jak Ci się odwdzięczę
5 lis 00:13
5 lis 00:14
5 lis 00:23
Godzio: W tych zaprzyjaźnionych, wiesz czemu wyskakuje para liczb <496,496> ?
5 lis 00:29
5 lis 00:31
Trivial: Bo 496 jest doskonała, a więc para <496, 496> jest zaprzyjaźniona. Tak?
5 lis 00:34
Godzio:
Hm, ale on chyba nie mają nic do tego czy są doskonałe czy nie, bo teoretycznie każda para
liczb takich samych jest zaprzyjaźniona, nie ?
5 lis 00:37
Godzio:
A to ostatnie co wysłałeś to czego się tyczy

?
5 lis 00:38
Trivial: Nie. Przepisałem warunki prosto z zadania.
5 lis 00:39
Trivial: 13 miało być.
5 lis 00:39
Godzio:
A dobra kumam
5 lis 00:39
5 lis 00:51
5 lis 01:01
Godzio:
Ja już będę leciał spać, oczy mi się kleją

Bardzo dziękuje za te wszystkie zadania, jesteś
świetny

Postaram się je przerobić jak najszybciej i prawdopodobnie będę miał pytania, muszę
to w końcu zrozumieć
5 lis 01:02
Trivial: Zostało ci tylko przeprowadzić badanie zbieżności pętli. To jest jakiś sławny algorytm, który
zbiega zawsze do zera. Poszukaj w necie informacji. noc.
5 lis 01:04
Trivial: do jedynki*
5 lis 01:04
Trivial: Godzio, Godzio. Mam chwilkę czasu teraz jeśli chcesz o coś pytać.
5 lis 14:10
Trivial: To jak Godziu. Jakieś pytania nim pójdę?
5 lis 15:13
Godzio:
Yyyy, wiesz co, mówiłem Ci żebyś robił od 8 bo 7 chciałem sam sam zrobić, i robię i robię i nic

Pytania będę miał o ile będziesz jutro dopiero, narazie pomęczę się z 7
5 lis 15:16
Trivial: Przecież zrobiłem. Zostało tylko to z pętlą, ale ono jest dosyć proste − możesz sam.
5 lis 15:19
Godzio:
Tego 7 nie zrobiłeś, nauczyłeś mnie tylko jak zapisać za pomocą funkcji obliczanie sumy 1 + 1/2
+ ... + 1/n
5 lis 15:21
Trivial: Jak masz już tę funkcję, to reszta przecież to kwestia jednej pętli sprawdzającej po kolei
wartości aż natknie się na taką, która > 10.
5 lis 15:23
5 lis 15:24
Godzio: Aha, większe od 10, ja zrobiłem "najmniejsza liczba większa od sumy dla danego n" , ale mój
program jest chyba jeszcze ogólniejszy od tego z zadania ?
5 lis 15:24
Trivial: są jakieś problemy z pastebin.
5 lis 15:26
Godzio:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
double sumowanie(int n){
int i;
double suma = 0;
for(i=1;i<=n;i++)
suma = suma + 1/(double)i;
return suma;
}
int main () {
int C,n;
printf("Podaj n \n");
scanf("%d",&n);
double wynik = sumowanie(n);
printf("wynik=%lf \n",wynik);
C = (int)sumowanie(n) + 1;
printf("%d \n",C);
system ("PAUSE");
return 0;
}
Ale to i tak, jak sprawdzić, dla jakiego najmniejszego n prawdziwa jest ta nierówność ?
5 lis 15:28
Trivial:
Ehm. Ale masz rozwiązać nierówność:
sumowanie(n) > 10
5 lis 15:29
Godzio:
No wiem właśnie, zapomniałem polecenia i zacząłem tworzyć
5 lis 15:31
Trivial:
Nie ma potrzeby podawać n. Zacznij od n=1, sprawdź czy sumowanie(1) > 10. Jeżeli tak, to
wypisz: "n=1!", jeżeli nie to: n++ i to samo.
5 lis 15:31
Godzio:
Czyli ma się powtarzać, czyli trzeba gdzieś wsadzić while ?
5 lis 15:32
Trivial: Można while, ale do takich operacji używamy for (jest czytelniej)
5 lis 15:33
Trivial: Zostawiam cię z tym problemem.

Na razie.
5 lis 15:46