ZKS:
W(x) = −2x
3 − 22x
2 − 78x + k
W(x) = −2(x − a)
2(x − b)
−2(x − a)
2(x − b) = −2(x
2 − 2ax + a
2)(x − b) = −2(x
3 − bx
2 − 2ax
2 + 2abx + a
2x − a
2b) =
= −2(x
3 − (2a + b)x
2 + (2ab + a
2)x − a
2b) = −2x
3 + (4a + 2b)x
2 − (4ab + 2a
2)x + 2a
2b
{4a + 2b = −22
{−4ab − 2a
2 = − 78
b = −11 − 2a
44a + 8a
2 − 2a
2 + 78 = 0
6a
2 + 44a + 78 = 0
| | 13 | | 7 | |
3a2 + 22a + 39 = 0 ⇒ (a = −3 ∧ b = −5) ∨ (a = − |
| ∨ b = − |
| ). |
| | 3 | | 3 | |
Dla a = −3 ∧ b = −5 :
k = −90
| | 13 | | 7 | |
dla a = − |
| ∨ b = − |
| : |
| | 3 | | 3 | |