matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdzenie funkcji
andrew:
Prosze o sprawdzenie zadania: Funkcja y=−x
2
−3x+10
3
1
1. Postac kanoniczna: y=−(x+
)
2
+12
2
4
2. Miejsca zerowe: x1=−5, x2=2 3. Postac iloczynowa: y=−(x+5)(x−2) 4. Wykres D x∊R
1
Zw: y∊(
∞
,12
)
4
MZ x1=−5 x2=2
3
f fosnaca x∊(
∞
, −
)
2
3
f malejaca x∊(−
,
∞
)
2
Nie wiem czy dobrze rozwaizalem, zalezy mi na dokladnym sprawdzeniu czy dobrze wyliczylem i wykonalem wykres.
4 lis 22:45
Aga:
1
ZW=(−
∞
:12
>,
4
4 lis 22:49
Aga:
Punkt przecięcia z osią OY to (0,c) =(0,10)
4 lis 22:50
Aga:
3
na osi x oczywiście −5 i −
2
4 lis 22:52