.
galileo: x2−|5x+6|<0 tutaj muszę rozpatrzyć wyrażenie jak dla wartosci bezwzględnej ?
4 lis 22:31
Aga: Tak rozpatrz dwa przypadki.
4 lis 22:39
galileo: czyli proszę sprawdź.
dla pierwszego przypadku |5x+6|=5x+6 Δ=1 x1=2 x2=3
dla drgiego |5x+6|=−5x−6 Δ=49 x1=−6 x2=1
dobrze ?
4 lis 23:03
Aga: I5x+6I=5x+6
a nierówność jest taka:
x
2−5x−6<0
Popraw obliczenia
4 lis 23:12
galileo: x2−5x−6<0 Δ=49 x1=−1 x2=7 tj. 1 przypadek. co robię źle ? i dlaczego jest x2−5x−6 a nie
x2−5x+6 ? dzieki za pomoc
4 lis 23:21
Aga: x2=6
5x+6 bierzesz w nawias, bo przed wartością bezwzględna jest − i później opuszczasz nawias.
4 lis 23:25
galileo: jasne jasne x2=6 masz rację {12/2=6

} ale to się daje 6h nauki we znaki. proszę wyoślij mi
jeszcze raz dlaczego x
25x−6

dla pierwszego przypadku ? a jak będzie dla drugiego ?
4 lis 23:30
Aga: Odp. do pierwszego przypadku x∊(−1,6)
x
2+5x+6<0
Δ=1, x
1=−3, x
2=−2
4 lis 23:32
galileo: oki też mi wychodzi Δ=1 , x1=−2 , x2=−3 a co znaczy x<−6/5 ?
4 lis 23:41
Aga: I5x+6I=−5x−6, gdy 5x+6<0. Rozwiązujesz tę nierówność.
ALE TO JESZCZE NIE KONIEC.
4 lis 23:51