parabole
wrrrrrrrrr: czym bedą sie rózniły te parabole
y=x
2-3x-10
y=|x
2-3x-10|
y=- |x
2-3x-10|
jak je narysować

bo ja już zgłupiałam
15 mar 17:44
Bogdan:
Wykres y = x2 - 3x - 10 jest parabolą, y = (x + 2)(x - 5),
Wykres y = |x2 - 3x - 10| powstaje z paraboli y=x2 - 3x - 10 w ten sposób, że część
paraboli znajdującą się pod osią x przerzucamy na od x (wykres teraz przypomina trochę
literę W).
Wykres y= -|x2-3x-10| jest odwróconym względem osi x wykresem y = |x2 - 3x - 10|
15 mar 17:52
wrrrrrrrrr: czyli że ten drugi przezucamy tak jak by na lewo osi tej y=x
2-3x-10

czy przeżucamy w górę nad osią ox

ale wtedy to w napewno nie wyjdize
a ten y=- |x
2-3x-10| to będzie jeden? bo zawsze jak rysowaliśmy funkcje liniowe z
wartościami bezwzględnymi to były dwa punkty więc tu nie będzie dwóch parabol

nie
nAWIDZĘ tej wartości
15 mar 18:15
wrrrrrrrrr: bo jeśli ten y= |x2-3x-10| jest nad osią ox to będzie się pokrywał z y=- |x2-3x-10|
15 mar 18:20
wrrrrrrrrr: i jak to jest odwrócony

jej mi się już wszystko myli.
15 mar 18:20