matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
ifi:
Oblicz granicę ciągu: a
n
= (
4n−1
3n+8
)
2
3+
√
n−1
a
n
=
2−3n
√
4n
2
−1
a
n
=
n
√
n
5
+2n
4 lis 22:07
kachamacha:
16
9
1
−
3
4 lis 22:59
ifi:
A jak to zrobić po kolei?
4 lis 23:00
Aga:
a) Obliczasz granicę ( wyłącz n przed nawias i skróć).
4n−1
1
4−
n
4−0
4
=
→
=
3n+8
8
3+
n
3+0
3
Wynik podnosisz do kwadratu i masz odp. b) drugi sposób. Podziel przez n, a pod pierwiastkiem przen n
2
.
3+
√
n−1
0+
√
0−0
→
=0
2−3n
0−3
5 lis 10:54