funkcja
Paula: Napisz równanie prostej równoległej do 2x +3y+3=0 i przechodzącej przez punkt D=(−2,1)
proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobic a mam kilka zadan w takim stylu.
4 lis 21:26
4 lis 21:29
Paula: Eta możesz sprawdzic bo mi wyszło tak
2x+3y+3=0
3y=−2x−3
y=−23x−1
y=−23x − b
y=−23x−b
1=−23 (−2) − b
b=13
odp. y = −23x− 13
4 lis 21:53
Gustlik: Początek dobry, ale nowa prosta ma mieć równanie
5 lis 00:34
Gustlik: | | 2 | |
y=− |
| x+b oczywiście, zjadłem "x" niechcący. |
| | 3 | |
5 lis 00:35