doprowadzić do najprostszej postacci
MAłA :(: Bardzo proszę o pomoc

bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać. Pozdrawiam Mała
(10!)
2
-----------
9! * 11!
n+3
n +1
--------------
n +1 n+1
+
n -1 n
przykład 2. jest zapisany bardzo brzydko bo nie wiem jak dać nawiasy taki duże wiec
napisze ze n +3 z n +1 jest w nawiasie
n +1 z n -1 jest w nawiasie
n+1 z n jest w nawiasie
w mianowniku jest suma nawiasów
NAWIASY TO SYMBOLE NEWTONA
15 mar 17:31
Bogdan:
Wskazówki:
(10!)2 = 10! * 10! = 9! * 10 * 10!
9! * 11! = 9! * 10! * 11
15 mar 17:35
MAłA :(: Czyli wychodzi 10/11 ?
15 mar 17:38
Bogdan:
(n+3n+1) = (n + 3)! / [(n + 1)! * 2!] =
= (n + 1)! * (n + 2)(n + 3) / [(n + 1)! * 2!] = (n + 2)(n + 3) / 2
W podobny sposób rozpisz wyrażenia z mianownika
15 mar 17:39
Bogdan:
Tak, 10/11
15 mar 17:40
Mała: w 2. wyszło n + 3/ n+1

Dzięki za pomoc
15 mar 19:54