Oblicz równanie
darkferan:
x3 − x = 0
x5 = x
x3 − x2 − 2x + 2 = 0
x5 + 3x3 + x = 0
4 lis 20:43
morświn: x
3−x=0
x(x
2−1)=0 <−rozwijam ze wzoru skróconego mnożenia i mam:
x(x−1)(x+1)=0
czyli
x=0 lub x=1 lub x=−1
resztę sam kombinuj
4 lis 20:51
darkferan: To akurat w miarę ogarniam, ale bardzo dziękuję za pomoc

Problem się zaczyna w 2 drugim przykladzie. Np 3 rozwiązałem tak, ale nie wiem czy dobrze:
x
3−x
2−2x+2=0
x(x−x)−2(x−2)=0
(x−2)(x−2)=0
x=2
Ale raczej to jest źle
4 lis 20:56
Eta:
x2(x−1) −2(x−1)=0
(x−1)(x2−2)=0
(x−1)(x−√2)(x+√2)=0
dokończ....
4 lis 20:58
sushi_ gg6397228:
ad.3
x2(x−1)−2(x−1)=0
4 lis 20:59
4 lis 21:00
darkferan: Dziękuję bardzo, już rozumiem
4 lis 21:00
morświn: x3−x2−2x+2=0
x2(x−1)−2(x−1)=0 <= w −2(x−1) wyłączam −2 przed nawias dlatego w nawiasie minus
(x2−2)(x−1)=0
x2−2=0 lub x−1=0 <=>x=1
x2−2=0 <=> x2=2 <=> x=p(2) lub x=−p(2)
odp: x=1 lub x=p(2) lub x=−p(2)
4 lis 21:03
darkferan: Tak, ale w drugim przykładzie bym robił wszystko na
x(x−1)(x+1)(x−1)(x+1) a to raczej nie o to chodzi
4 lis 21:04
Eta:
ok
4 lis 21:04
darkferan: dobrze ?
4 lis 21:05
Eta:
x5−x=0
x(x4−1)=0
x(x2−1)(x2+1)−0
x(x−1)(x+1)(x2+1)=0
4 lis 21:06
Eta:
"dobrze" ..... to było do wpisu z 21: 03
4 lis 21:07
Eta:
wpis z 21: 04 −−−−−−−−−−− źle !
4 lis 21:08
darkferan: no ale (x2+1)=(x+1)(x+1)
4 lis 21:11
Eta: nie


(x+1)(x+1)= (x+1)
2≠ x
2+1
4 lis 21:12
darkferan: A ostatni ?
x5+3x3+x=0
x3(x2+3)+x=0
(x3+x)(x+√3)=0
x(x2+1)(x+√3)=0
4 lis 21:17
Eta:
Nie!
x(x4+3x2+1)=0 x2= t, t>0 t2+3t+1=0 Δ= 5 √Δ= √5
t1=... t2=....
4 lis 21:21
darkferan: aaa, czyli w tym przypadku rozbijam to rownanie na takie z rownaniem kwadratowym, z ktorego mam
policzyc delte oraz pierwiastki z wzorow.
Przepraszam bardzo za te glupie pytania i opornosc, ale wlasnie jestem po maturze i po dosc
dlugiej przerwie, na studiach musze powrocic do matematyki, a bardzo duzo zapomnialem.
4 lis 21:25
Inga: A jesli jest x−x3=0 to jak to zrobic ? prosze o pomoc
6 sty 12:14
Kaja: x(1−x2)=0
x=0 lub 1−x2=0
(1−x)(1+x)=0
x=1 lub x=−1
6 sty 12:23