Równania macierzowe.
Bernek: Układy równań − Mam je podane w postaci macierzowej, jak mam je rozwiązać?
Po prostu przekształcić na zwykły układ i rozwiązać? Czy jest jakaś inna opcja?
Inne małe pytanko. Gdy mam zwykłe równanie macierzowe (nie układ) to skąd mam wiedzieć kiedy
pomnożyć lewo, a niego prawostronnie przez A−1 ?
4 lis 20:38
sushi_ gg6397228:
musisz mnozyc z tej strony po ktorej stoi A
AX =B to mnozymy z lewej strony
XA=B to mnozymy z prawej strony
jak jest podana macierz, to robimy operacje na macierzy [A: B] −−> Gauss czy Jordan−Gauss
4 lis 20:41
Bernek: A co 1 pytania?
Mam po prostu podaną postać macierzową.
macierz układu razy kolumna zmiennych = kolumna wyrazów wolnych
I czy mam to przekształcić na zwykły układ? Czy jak?
"Gauss czy Jordan−Gauss" − nic takiego nie miałem.... wiec, moze coś innego?
4 lis 20:48
sushi_ gg6397228:
przeciez nie bedziesz sie meczyc wyznacznikami jezeli macierz A jest kwadratowa i wymiaru 4X4
lub wiecej
4 lis 20:50
Bernek: Ale nie znam tego o czy napisałeś.... chyba ze jest jakis poradnik na necie. Albo jest jakis
inny sposób?
4 lis 20:53
sushi_ gg6397228:
to jak rozwiazywaliscie rownania na zajeciach
wczoraj w jednym poscie dalem linki do tych metod
4 lis 20:57
Bernek: no własnie tego nie rozwiązywaliśmy...
4 lis 21:00
sushi_ gg6397228:
to jak zadali cos do domu, jak nie bylo liczone na zajeciach i nie podawali przepisu na
wykładach
4 lis 21:06
Bernek: nie zadali, tylko po prostu chce to zrobić
4 lis 21:07
sushi_ gg6397228:
bez teorii nie ruszysz a przyklady to wpisz w goggle i dostaniesz zadania i rozwiazania
4 lis 21:18
aadfvd: Wyznacz macierz X wiedząc, że
A*X−A−1=AT
11 gru 14:25