matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
(3) a to jak zapisać w najprostszej postaci?
babcia:
[ (
81
62
)
3
4
: (1
2
3
)
3
− (0,125)
1
3
]
−2
=
4 lis 20:28
sushi_ gg6397228:
2
...
najpierw zamien na ułamek niewłasciwy 1
=
; potem podnies do kwadratu
3
3
81
81
3/4
(
)
3/4
=
=...
nie widac co tutaj jest
(nie widac co tutaj jest)
3/4
1
0,125−−> na ułamek zwykly w postaci nieskracalnej a potem podniesz do potegi
3
4 lis 20:32