matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosta prostopadla
Rychu:
Ułoz rownanie prostej o punkcie A(−1,−1) ktora jest prostopadla do prostej 2x+y−5=0 y=−2x+5 a1=−2 a1*a2=−1
−1
a2=
a1
−1
1
a2=
=
−2
2
y=ax+b
1
−1=
*(−1)+b
2
1
b=−
2
1
1
y=
x−
2
2
Tak jest dobrze?
4 lis 20:23
Eta:
ok
4 lis 21:01