wielomiany
Efka: 1. Wykaż bez użycia kalkulatora i tablic, że 3√52√2 + 7 - 3√52√2 - 7 jest liczbą
całkowitą.
2. W(x) przy dzieleniu przez x-1, x-2, x03 daje kolejno resztę 1,2,3. Wyznacz resztę z
dzielenia W(x) przez (x-1)(x-2)(x-3).
15 mar 17:10
Bogdan:
1. Skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia: a3 - b3 = (a - b)(a2 + ab + b2).
2. W(1) = 1
W(2) = 2
W(3) = 3
Reszta z dzielenia jest wielomianem stopnia o jeden mniej od stopnia dzielnika.
Tutaj stopień dzielnika jest rowny 3, więc reszta z dzielenia R(x) jest stopnia 2,
czyli R(x) = ax2 + bx + c
Rozwiąż więć układ 3 równań:
1. a + b + c = 1
2. 4a + 2b+ c = 2
3. 9a + 3b + c = 3
15 mar 17:21