zadania
myślicielka* : Pomóżcie proszę


nie rozumie to mam na egzamin
1) W trapezie równoramiennym, którego podstawy mają a i b ( a>b), kąt ostry ma miarę X,
połączono odcinkami środki sąsiednich boków. Oblicz pole powstałego czworokąta.
Wykonaj obliczenia dla : a=10 cm, b=6 cm i X = 45
0.
2) Wyznacz miarę kąta dwusiecznego wiedząc, że odległość dowolnego punktu A, leżącego na jednej
ze ścian od krawędzi kąta dwusiecznego jest dwukrotnie większa niż odległość tego punktu od
drugiej ściany.
3)W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym suma długości jego krawędzi jest równa 68 cm, a
pole powierzchni całkowitej wynosi 190 cm 2. Oblicz długość krawędzi tego graniastosłupa .
4) Przekrój osiowy stożka jest równoramiennym trójkątem prostokątnym o polu 18 cm
2. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej tego stożka.
5) W trapezie równoramiennym długość wynosi 14 cm, przekątne są do siebie prostopadłe, a ich
punkt wspólny dzieli każdą z nich w stosunku 1:3. Oblicz obwód tego trapezu .
4 lis 20:20
sushi_ gg6397228:
kazde zadanie trzeba zaczac od rysunku
4 lis 20:25
myślicielka* : Pomożesz mi to zrobić ?
4 lis 20:30
myślicielka* : Pomocyyyyyy



!
4 lis 20:44
sushi_ gg6397228:
najpierw musisz zrobic rysunek i oznaczyc te dane co podali w zadaniu−−> potrafisz to zrobic
4 lis 20:46
myślicielka* : tak mniej więcej wiem ale tak prawdę mówiąc wolałabym mieć potwierdzenie czy dobrze je zrobiłam
.
Nigdy nie jestem pewna swoich zadań z matematyki
4 lis 20:54
sushi_ gg6397228:
wiec zapisz co zrobilas, to sie sprawdzi co i jak−−> = rysunek
4 lis 20:56
myślicielka* :
4 lis 21:08
myślicielka* : nie bardzo mi to wychodzi
4 lis 21:08
myślicielka* : nikt mi nie pomoże w tych zadaniach
4 lis 21:30
sushi_ gg6397228:
rysunek nie do zadania 1
4 lis 21:31
sushi_ gg6397228:

|AE|=|FB|=...
trojkat AED prostokatny i rownoramienny wiec DE=...
|AD| np. z Pitagorasa
4 lis 21:36
myślicielka* :
4 lis 21:37
myślicielka* : a to jednak ja inaczej rysunek zrobiłam
I co dalej trzeba zrobić ?
4 lis 21:40
myślicielka* : sushi gg6397228:
Mam prośbę możesz od początku do końca wytłumaczyć mi jak to zrobić oczywiście z Twoją pomocą
bo sama z pewnością coś pokręcę będę naprawdę wdzięczna
4 lis 21:43
sushi_ gg6397228:

a gdzie oznaczenia dla nowych wierzchołkow

zauwaz ze tam masz 4 trojkaty prostokatne odnosnie Twojego rysunku
w srodku masz romb GHIJ
|GI|=|DE|=...
4 lis 21:44
sushi_ gg6397228:
21.36−−> dostalas wskazówki co obliczyc wiec czekam na wyniki
potem mozna zrobic sobie drugi rysunek−−> jak Twoj dodac oznaczenia i zauwazyc to co podalem o
21.44
4 lis 21:45
sushi_ gg6397228:
nawet jak sie przyjrzec zadaniu masz tylko policzyc pole−−> wiec trzeba tylko miec wielkosc
|DE|, wiec z postu 21.36 wyliczyc tylko dwa pierwsze waruni i nie liczyc |AD|
potem |DE|= |IG|
|JH|=...
i wzor na pole rombu z przekatnych
4 lis 21:51
myślicielka* : GI=DE=10+6
kURCZE NIE WIEM JAK TO ZROBIĆ W OGÓLE TEGO NIE ROZUMIE
4 lis 21:59
myślicielka* : Ja tak szybko nie łapie z matematyki zawsze miałam z nią kłopoty bardzo bym się chciała nauczyć
tylko zniechęca mnie to że nic nie rozumie
4 lis 22:02
sushi_ gg6397228:
czytamy post z 21.36 i patrzymy na rysunek
ile wynosi |AE|

jezeli |AB|= 10
4 lis 22:04
myślicielka* : 2?
4 lis 22:09
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
|AE|= 2
patrzymy na trojkat AED−−> prostokatny i rownoramienny bo mamy 45,90, 45 stopni
|AE|=|DE| zatem |DE|=...
4 lis 22:10
myślicielka* : 8?
4 lis 22:15
sushi_ gg6397228:
a czy to jest jakas loteria , ze strzelamy
4 lis 22:16
myślicielka* : nie chyba źle sama nie wiem
4 lis 22:16
sushi_ gg6397228:
jezeli mamy trojkat rownoramienny i jedno ramie wynosi 2, to ile mzoe wynosic drugie ramie

nie masz
Zielonego pojecia o elementarnych obliczeniach
4 lis 22:17
myślicielka* : nie nie loteria
450 czy dalej 2
4 lis 22:19
myślicielka* : 2 jeżeli jest równoramienny trójkąt
4 lis 22:20
sushi_ gg6397228:
|AE|=|DE|= 2
wiec patrzymy na drugi rysunek
|GI|= |DE| wiec |GI|= ...
|JH|=...
4 lis 22:23
sushi_ gg6397228:
jak mamy w trojkacie 45 i 90 stopni to ile moze wyniesc trzeci kat

?
4 lis 22:23
myślicielka* : 45
4 lis 22:26
myślicielka* : stopni
4 lis 22:26
sushi_ gg6397228:
wiec juz widzisz ze trojkat jest rownoramienny i prostokatny
teraz czekam na odpowiedzi do poscika o 22.23
4 lis 22:28
myślicielka* : GI=DE
GI= 2
4 lis 22:39
sushi_ gg6397228:
przy takim tempie odpowiedzi−−> szybciej zniose jajo
| | |GI|*|JH| | |
wzor na pole rombu = |
| =... |
| | 2 | |
4 lis 22:41
myślicielka* : to źle napisałam
4 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
dwie godziny liczyc jedno zadanie
4 lis 22:45
myślicielka* : ja obliczyłam po swojemu
4 lis 22:49
myślicielka* : nie wiem dobrze czy coś źle
4 lis 22:49
sushi_ gg6397228:
wynik poprawny
4 lis 22:50
myślicielka* : coś pokręciłam czy wszystko dobrze ?
4 lis 22:52
sushi_ gg6397228:
przeciez napisalem o 22.50 ze wynik poprawny
4 lis 22:52
myślicielka* : dziękuję za cierpliwość i proszę Cię nie denerwuj się na mnie ja tak mam ciężko łapie a jeszcze
przez komputer to już całkiem
Jak byś był tak miły to napisz mi w całości to swoje rozwiązanie tego zadania
4 lis 22:58
myślicielka* : innych zadań to chyba Ci się już nie chce mi tłumaczyć
4 lis 23:00
sushi_ gg6397228:
robisz moj rysunek
trojkat AED prostokatny i rownramienny zatem |AE|=|DE|= 2
teraz Twoj + moj nowy rysunek
|GI|=|DE|= 2
zauwazamy ze GHIJ−−> to romb a |GI| i |HJ| przecinaja w połowie i pod katem prostym
Pole rombu= 8cm
2
4 lis 23:06