matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proste rownolegle
zibert:
Znajdz rownanie prostej przechodzacej przez punkt o wspolrzednych (−1,−1), ktora jest: Rownolegla do 3x−2y+5=0 −2y=−3x−5
3
5
y=
x+
2
2
3
a=
2
czyli: y=ax+b
3
−1=
*−1+b
2
3
−1+
=b
2
1
b=
2
3
1
y=
x+
2
2
Zgadza się?
4 lis 20:06
Eta:
ok
4 lis 20:18
zibert:
git majonez
4 lis 20:20