dowody
Karolina: Wykaż, że jeżeli x,y∊R i (x−y)2 +4xy = 4(x+y), to y=−x i y=4−x
4 lis 19:42
sushi_ gg6397228:
rozpisz rownosc; potem wszystko na lewa strone
4 lis 19:45
Karolina: no i co to mi da?
4 lis 20:02
sushi_ gg6397228:
najpierw zrob to o co Ciebie poprosiłem
policz po lewej stronie −−>
4 lis 20:06
Karolina: to będzie x2−2xy+y2+4xy−4(x+y) i skróci mi się i będzie x2+y2−4x−4y−6xy
4 lis 20:10
Eta:
x2−2xy+y2+4xy=4(x+y)
x2+2xy+y2=4(x+y)
(x+y)2=4(x+y)
(x+y)2−4(x+y)=0
(x+y)(x+y−4)=0
to:
y= −x v y= 4 −x
c.n.u
4 lis 20:11
sushi_ gg6397228:
x2−2xy+y2+ 4xy= 4(x+y)
robimy porzadki po lewej stronie
4 lis 20:12
Eta:
4 lis 20:12
Karolina: aha dzięki ale jestem ciemna już wiem
4 lis 20:13