:)
matura_z_matematyki: Ma ktoś jakis pomysł na to zadanie:
Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich złożony z 2n wyrazów. Suma n
poczatkowych wyrazów jest 7 razy wieksza niż duma n wyrazów następujących po nich.
Oblicz iloraz tego ciagu.
15 mar 16:27
Basia:
Sn = 7*(S2n - Sn)
przekształć i podstaw za Sn i S2n
15 mar 19:37
matura_z_matematyki: Kurcze chyba cos nie tak licze, bo nic sensownego mi nie wychodzi

S
n= 7S
2n- 7S
n
8S
n=7S
2n
do tej postaci miałem przekształcic?
15 mar 19:50
Basia: tak, a teraz
Sn = a1*(1-qn) / (1-q)
S2n = ?
zapisz i podstaw do tego co już masz
15 mar 20:29
Basia: sorry, że tak długo czekasz na odpowiedź, ale ja dzisiaj tyllko "z doskoku" działam;
na stałe będę po 22:00
15 mar 20:31
matura_z_matematyki: S2n=a1*(1-q{2n|) / (1-q)
tak licząc zacinam sie przy:
[a1-7a1(a1qn-q2n)]/ 1-q = 0
15 mar 20:32
matura_z_matematyki: Nie no ok dobrze że w ogóle jest ktoś do kogo się można o pomoc zwrócić
15 mar 20:33
Eta:
Witam ponownie! pomogę Ci
15 mar 20:37
Basia: a po co tak?
8a1*(1-qn) / (1-q) = 7a1*(1-q2n) / (1-q)
dla a1 = 0 mamy
0 = 0
czyli dla a1=0 kazda liczba q∈R może byc ilorazem ciagu (i tak będzie to ciąg stały o
wyrazach = 0, ale on spełnia warunki zadania)
dla q=1 i a1≠0 powyższe wzory w ogóle nie mogłyby zostać napisane, ale należy go
rozważyć
Sn = n*a1
S2n = 2n*a1
8Sn = 8n*a1
7S2n = 14n*a1
ciąg nie spełnia warunków zadania
8a1*(1-qn) / (1-q) = 7a1*(1-q2n) / (1-q)
mnożymuy przez (1-q); dzielimy przez a1
8(1-qn) = 7(1-q2n)
1-q{2n} = 1 - (qn)2 = (1-qn)(1+qn)
potrafisz dokończyć ?
15 mar 20:44
Eta: Witam Basia!
A goście ?..... smi się bawią ?
15 mar 20:46
matura_z_matematyki: chwilke musze to ogarnąć
15 mar 20:47
Eta:
wyręczyłas mnie, więc mam z głowy!
15 mar 20:47
Basia: Wyszłam sobie na papieroska, oni nie palą
a w tym zadaniu jest jeszcze haczyk !
z tego co mamy będzie
qn = 1/7
i co dalej ? (wiem, i powiem !)
15 mar 20:52
15 mar 20:54
matura_z_matematyki: No tak

Matko w życiu bym tego nie rozwiązał, ale teraz juz mniej wiecej kojarzę jak to robić

Basiu na prawde gratuluję Ci wiedzy

Dziekuję po raz kolejny
15 mar 20:54
matura_z_matematyki: no własnie teraz to zauwazyłem, czyli jeszcze nie mam ilorazu
15 mar 20:58
Eta:
Basia! .. mam taki sam wynik



!
poprostu q =
n√1/7
15 mar 20:59
Eta: Już jest

15 mar 20:59
Basia: obiecuję, że jeszcze pomyślę, ale czy na pewno nie przeoczyłeś jakiejś dodatkowej
informacji w treści tego zadania ?
15 mar 21:00
matura_z_matematyki: no tak

w odpowiedziach jest to samo

Skąd Wy to wszystko wiecie?
15 mar 21:00
matura_z_matematyki: nie nie w odpowiedziach jest dokładnie tak jak napisała Eta
15 mar 21:01
Basia: jeśli nie przeoczyłeś to może być tylko tak jak napisała Eta
15 mar 21:01
Basia: no to świetnie !wracam do gości
15 mar 21:02
matura_z_matematyki: Wracaj

Dziekuję
15 mar 21:03
Eta: Maturko?
A Buziaki dla mnie to gdzie

15 mar 21:06
15 mar 21:07
Eta:
Dodam jeszcze takie wyjaśnienie,że:
jak zastosujesz podstawienie do tego równania
t= q
n t
2 = q
2n
to otrzymasz równanie kwadratowe z "t"
obliczysz deltę:
t
1= 1 t
2 = 1/7
wracasz do podstawienia
to q
n = 1 lub q
n = 1/7
koniecznie napisz .że
q= 1 nie spełnia w-ku zadania:
bo ciąg byłby stały
czyli S
n = a
1*n a S
2n = a
1 * 2n
i podstawiając do równania na;
8S
n = 7s
2n
otrzymasz: sprzeczność bo L= 8a
1*n a P= 7*a
1* 2n = 14a
1*n
To bardzo ważne


więc pozostaje tylko
q
n = 1/7 => q=
n√1/7
powodzenia w następnych zadankach!
15 mar 21:13