rownania kwadratowe
zielony: (4−2x)(1+
√3x)=0
−2x
2−1=0
(x−1)(3x+2)=2x
2+x+1
3x−(x−1)
2=(x+3)(3−x)+x
2
pomozcie rozwiazac .(delta i miejsca zerowe)
4 lis 19:30
Nitro: masz rozwiązania do tego zadania tj wyniki
4 lis 19:38
zielony: nie mam własnie
4 lis 19:40
Nitro: −2x2 −1=0
a = −2
b = 0
c = −1
Δ=b2 − 4ac
Δ=4−4*(−2)*0 = 4+0=4
x1
x2
4 lis 19:43
Nitro: x1 = −b−√Δ2a
x2 = −b+√Δ2a
4 lis 19:44
zielony: zle zrobiłes piszesz ze b=0 a podstawiasz 2
4 lis 19:45
zielony: pomozcie
4 lis 19:49
sushi_ gg6397228:
−2x2−1=0
2x2+1=0 −−> widac ze brak miejsc zerowych
4 lis 19:50
sushi_ gg6397228:
a) (..)*(...)= 0 <==> (..)=0 lub (...)=0
c,d,e−−> wzory skroconego mnozenia ; powymnazac, pododawac ; na jedna strone; Δ, x1, x2
4 lis 19:51
Nitro: Sprawdzam czujność

Δ=b
2 − 4ac = 0
x
1 =
−b2a
4 lis 19:52
zielony: jak wiem jak to sie robi tylko mi dziwne wyniki wychodza. i chce porownac z waszymi
4 lis 19:53
Nitro: gdzy jest równe zero ma jedno miejsce zerowe. gdy jest ujemne to nie ma
4 lis 19:53
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi czy jest OK
4 lis 19:54
zielony: nitro ty sie nie odzywaj bo liczyc wogole nie umiesz Δ=02−4*(−2)*(−1)=−8
4 lis 19:55
zielony: (x−1)(3x+2)=2x2+x+1
3x2+2x−3x−2=2x2+x+1
3x2=2x−3x−2−2x−x−1=0
3x2−4x−3=0
dobrze?
4 lis 19:57
sushi_ gg6397228:
tam masz 3x2... = 2x2 + ... wiec potem powinno byc x2+....
zgubiles gdzies potege
4 lis 19:59
zielony: zaraz poprawie i sprawdze
4 lis 20:00
Kukulinka: −2x(do kwadratu) − 1 = 0
a= −2
b= 0
c= 1
Δ= b(do kwadratu) + 4ac
Δ= −8
√Δ − nie istnieje, równanie sprzeczne
4 lis 20:00
zielony: 3x
2+x−(x
2+4x+4)+4x=0
3x
2+x−x
2−4x−4+4x=0
2x
2+x−4=0 oki?
4 lis 20:04
zielony: (4−2x)(1+√3x)=0 tego nie umiem
4 lis 20:07
sushi_ gg6397228:
tak
4 lis 20:07
sushi_ gg6397228:
kazdy nawias przyrównaj do 0 jak napisalem o 19.51
4 lis 20:08
zielony: ale to delta mi 33 wychodzi w tym co napisalem "oki?"
4 lis 20:09
zielony: i co dalej?
4 lis 20:10
sushi_ gg6397228:
trudno, ze wychodzi brzydka
4 lis 20:11
zielony: ale napewno rownanie dobrze?
4 lis 20:12
sushi_ gg6397228:
jezeli dobrze został przepisany przyklad, to obliczenia sa ok
4 lis 20:13
zielony: | x(x−2) | | (2x−3)2 | | 1 | |
| − |
| = |
| (x−2)(x+2) |
| 2 | | 6 | | 3 | |
rozwiaz to sushi prosze
4 lis 20:16
zielony: a mam pytanie moge zrobic z takiego czegos −2x2−4x=0 takie cos x(−2x−4)=0 ?
4 lis 20:20
sushi_ gg6397228:
trzeba pomnozyc obustronnie przez 6 aby pozbyc sie ułamka
3x*(x−2)−(2x−3)2= 2*(x−2)(x+2) najpierw wzory skroconego mnozenia (kolory)
a dalej to dla Ciebie pole do popisu
4 lis 20:21
sushi_ gg6397228:
−2x2−4x=0 mozna nawet wiecej −2x(x+2)=0 i patrz podpunkt a) jako rozwiazanie
4 lis 20:22
zielony: | | 1 | |
2*(x−2)(x+2) a za co przed nawiasem 2 jak ja pisałem |
| ? |
| | 3 | |
4 lis 20:27
sushi_ gg6397228:
pomnozy sie jak wykonasz obliczenia (kolor zielony)−−> wtedy bedzie o wiele latwiej i sie nic
nie pomiesza
4 lis 20:28
zielony: | | 1 | |
a nie moge pozniej po zrobieniu tego |
| (x−2)(x+2) pomnozyc kazde przez 6? |
| | 3 | |
4 lis 20:30
sushi_ gg6397228:
jak chcesz sie w syfie bawić, to prosze bardzo
4 lis 20:33
zielony: a powiedz mi ile tobie wyszło ostateczny wzor
4 lis 20:35
sushi_ gg6397228:
nie liczylem, tylko dalem wskazówki jak to zrobic
4 lis 20:36
zielony: a mozesz zrobic ten jeden? tylko jeden mi wyszło −3x2+6x−1=0
4 lis 20:37
sushi_ gg6397228:
zapisz wszystkie obliczenia, to wtedy zobacze czy jest ok, czy cos trzeba poprawic
4 lis 20:38
zielony: | x(x−2) | | (2x−3)2 | | 1 | |
| − |
| = |
| (x−2)(x+2) |
| 2 | | 6 | | 3 | |
| x2−2x | | 4x2−12x+9 | | 1 | |
| − |
| = |
| (x2+2x−2x−4) |
| 2 | | 6 | | 3 | |
| x2 | | 4x2−12x+9 | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| − |
| = |
| x2+ |
| x− |
| x− |
| |
| 2 | | 6 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4x2−12x+9 | | 1 | | 4 | |
U{x2−2x]{2}− |
| − |
| x2+ |
| =0 |
| | 6 | | 3 | | 3 | |
| | x2−2x | | 4x2−12x+9 | | 1 | | 4 | |
6 |
| −6 |
| − |
| x2*6+ |
| *6=0 |
| | 2 | | 6 | | 3 | | 3 | |
3x
2−6x−4x
2+12x−9−2x
2+8=0
−3x
2+6x−1=0 oki?
4 lis 20:48
sushi_ gg6397228:
2x−2x=

? jak sie nie skraca to sie potem wchodzi w jeszcze wiekszy syf
4 lis 20:51
zielony: gdzie to jest?
4 lis 20:52
sushi_ gg6397228:
wynik sie zgadza−−> mozna jeszcze podzielic przez −1
4 lis 20:53
sushi_ gg6397228:
2x−2x−−> druga linijka po prawej stronie
4 lis 20:53
zielony: wynik dobry?
4 lis 20:53
4 lis 20:55
4 lis 21:02
sushi_ gg6397228:
√24= ...√...
4 lis 21:02
4 lis 21:06
sushi_ gg6397228:
to ile to bedzie
4 lis 21:06
niesmiała: | | 1−√24 | |
no włąsnie chciałbym to wiedziec według mnie |
| |
| | −6 | |
4 lis 21:07
sushi_ gg6397228:
| 10+5 | |
| to ile to bedzie  |
| 5 | |
4 lis 21:08
niesmiała: 3
4 lis 21:09
niesmiała: | | 10+5 | |
ale skad ci wyszło |
| ? |
| | 5 | |
4 lis 21:09
ZZZZZZZ: 3
4 lis 21:09
zielony: jak to przekształciłes
4 lis 21:10
sushi_ gg6397228:
| | 10+5 | | 2+5 | |
A u Ciebie wyszlo |
| = |
| patrz post 21.07 −−> Jak to zrobiłas  |
| | 5 | | 5 | |
4 lis 21:11
niesmiała: | | 10+5 | | −6−√24 | |
jakos dziwnie. ale skad ci wyszło |
| z |
| ? |
| | 5 | | −6 | |
4 lis 21:13
sushi_ gg6397228:
to byl przyklad na pokazanie Twojego skracania
4 lis 21:14
niesmiała: | | −6−√24 | |
to ja juz nie rozumie. prosze napisz mi jak z tego |
| zrobic cos prostszego  |
| | −6 | |
4 lis 21:15
sushi_ gg6397228:
| −√24 | | ...√.. | |
| = wyciagamy czynnik z pieriwastka == |
| =... |
| −6 | | −6 | |
4 lis 21:15
sushi_ gg6397228:
0 21.06 zostalo pokazane jak rozpisac−−> trzeba tylko wykonac skracania
4 lis 21:15
niesmiała: nie mozesz napisac całym ciagiem tylko kropki? cimna jestem
4 lis 21:16
yyy?: (4−2x)(1+
√3x)=0
a czy z przykładu wyżej w ogóle da się zrobić coś takiego jak przykład niżej
4 lis 21:17
niesmiała: to jest inny przykład
4 lis 21:18
yyy?: ahaaa....
4 lis 21:18
niesmiała: sushi prosze
4 lis 21:19
sushi_ gg6397228:
nie wiem czy to jest do tego zy nie; autor posta postawil zapytanie o skracanie wiec dostal
odpowiedz
...−−> oznaczaja ze trzeba samemu troche pomyslec, a nei gotowca przepsiac i g.. z tego potem
umiec
4 lis 21:19
niesmiała: do tego momentu zrobiłam tylko skrocic nie umiem
4 lis 21:21
niesmiała: jeju. nie mozesz napisac jak skrocic
4 lis 21:21
yyy?: √24 =
√4*6 i dalej na prawdę nie wiesz
4 lis 21:24
niesmiała: to jest 2√6
4 lis 21:25
yyy?:
| − 6 − 2√6 | |
| = i dalej Pinokio idzie sam |
| −6 | |
podpowiem. coś trzeba zrobić z −6
4 lis 21:27
niesmiała: wow. ale podpowiedz. skrocic?
4 lis 21:28
yyy?: zredukować wow
4 lis 21:29
niesmiała: napisz mi to
4 lis 21:30
yyy?: TAK zredukować = skrócić
4 lis 21:31
niesmiała: ale co z czym
4 lis 21:31
yyy?: to co ci napisałem o 21:27
4 lis 21:32
niesmiała: to wyjdzie −2√6 ?
4 lis 21:32
b.: nie zgaduj, tylko licz
4 lis 21:33
niesmiała: no tak policzyłam
4 lis 21:34
yyy?: no to czego jeszcze nie wiesz
4 lis 21:35
niesmiała: (x+3)(x−1)=2x tp moge (x+3)=2x i (x−1)=2x ?
4 lis 21:36
niesmiała: ale dobrze policzyłam?
4 lis 21:36
yyy?: zanalizuj przykład i rozkmiń, które to wynik i jak do niego doszłaś?
4 lis 21:36
niesmiała: no to co napisałam to przykaład
4 lis 21:37
yyy?: nie, nie możesz
4 lis 21:37
niesmiała: dobrze tamto z tymi pierwiastkami/
4 lis 21:37
niesmiała: czemu?
4 lis 21:37
yyy?: nawias przezb nawias, eszystko na jedną strone
4 lis 21:38
yyy?: −2√6 to już wynik tamtego przykładu, tak, jest on dobrze obliczony. licz drugie
4 lis 21:39
niesmiała: ale czemu nie moge tak rozłozyc?
4 lis 21:40
yyy?: bo nie możesz z jednego przykłady zrobić dwóch
4 lis 21:41
yyy?: nie wiem w ogóle jak to zrobiłaś, bo to ani żaden ze wzorów ani nic.
to chyba bardziej twoje indywidualne rozkminy
4 lis 21:42
niesmiała: | | 1 | |
√3=−1 to wynik bedzie − |
| ? ( to inny przykład) |
| | √3 | |
4 lis 21:51
yyy?: jakim cudem pierwiastek = −1
to jest spzreczność!
4 lis 22:02
niesmiała: √3=−1/√3
4 lis 22:03
yyy?: jeżeli tak wygląda przykład to jest nie do rozwiązania. taki haczyk.
nie można rozwiązać bo to jest sprzeczność!
4 lis 22:08
niesmiała: oki
4 lis 22:08
adasd: | 1 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4x(1−x) | |
| −(x− |
| )( |
| +x)+ |
| x= |
| jak to zrobic? |
| 9 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
5 lis 17:40