ostroslupy
alfa i omega: oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 4 cm
i wysokości ściany bocznej, ktora jest 3 razy dluższa od wysokości podstawy ostroslupa
4 lis 19:18
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek
co proponujesz policzyc najpierw
4 lis 19:23
alfa i omega: ja wogole nie wiem jak mam sie za to zabrac
4 lis 19:26
alfa i omega: zrobilam dwa niby prostsze zadania, ale też nie wiem czy dobrze
4 lis 19:27
alfa i omega: nie wiem może pole powierzchni trojkata
4 lis 19:32
sushi_ gg6397228:

trojkat DSE−> prostokatny
|DE|= wysokosc sciany bocznej
4 lis 19:34
alfa i omega: że czyli co
h podstawy=4 √3/2 , czyli 2 √3 to jest wysokośc podstawy
4 lis 19:41
sushi_ gg6397228:
|SE|= ...
|DE|=== podali w zadaniu słownie
4 lis 19:42
alfa i omega: de to wys. sciany bocznej, ktora jest 3x dluzsza od wys podstawy, czyli
4 √3/2 x 3 ?
moze jabym byla trochę mlodsza to bym szybciej zrozumiala a tak to nie bardzo
4 lis 19:47
sushi_ gg6397228:
h
podstawy= 2*
√3 co zostało podane o 19.41
|DE|= 3* 2
√3=....
4 lis 19:49
4 lis 19:49
alfa i omega: no dobra to mam już ta wysokośc
a wzór na Pc=Pp+Pb
to jak mam policzyc pole boczne
4 lis 20:16
sushi_ gg6397228:
pole boczne to 3 trojkaty
a− bok podstawy trojkata−−> podany w zadaniu
4 lis 20:19
alfa i omega: czyli 6{3} * 4 / 2 = 12{3} i to pomnozyc przez 3 trojkaty tj. 36{3} cm kwadratowych i to jest
pb?
4 lis 20:53
sushi_ gg6397228:
Pb=36√3 cm2
4 lis 20:55
alfa i omega: Pc=Pp+Pb
czyli Pc= 6 {3} + 36 {3}= 42 {3} cm kwadratowych
TAK?
4 lis 23:02
sushi_ gg6397228:
wzor na podstawe jaki jest
4 lis 23:11
alfa i omega: POLE TROJKATA 1/2ah
4 lis 23:18
sushi_ gg6397228:
| | a2√3 | |
podstawa to trojkat rownoboczny = |
| |
| | 4 | |
a nawet
a=4
h= 2
√3
P=...
4 lis 23:21
alfa i omega: P=4{3}
Pc=Pp+Pb
Pc=4{3}+36{3}=40{3}cm kw.
4 lis 23:26
sushi_ gg6397228:
40√3 cm2
4 lis 23:32
alfa i omega: dzięki wielkie
5 lis 08:55