dowody
Karolina: Wykaż, że jeżeli od iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych odejmiemy trzykrotność mniejszej
z nich to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb pomniejszony o
1.
4 lis 18:58
sushi_ gg6397228:
zapisz najpierw matematycznie to zdanie, a potem pomyslimy nad rozwiazaniem
4 lis 19:16
Karolina: chyba to by było tak:
x*(x+1)−3x=(x−1)2 −1
4 lis 19:19
sushi_ gg6397228:
i teraz wykonaj dzialania po lewej stronie i osobno dla prawej strony i zobacz czy L=P strona
4 lis 19:22
Karolina: no wychodzi że L=P więc jest chyba dobrze
4 lis 19:26
sushi_ gg6397228: oczywscie
teraz jak byś chciala udowodnic to mozna wyjsc z lewej strony
L=x(x−1)−3x= x2 −2x = x2 −2x +1 −1 = (x−1)2 − 1 = P
4 lis 19:44