Wzory skróconego mnożenia i elementy logiki matematycznej
Szok:: Hej!
Czy ktoś z Was wie,
− kiedy się stosuje wzory skróconego mnożenia,
− kiedy pisze "i", a kiedy "lub" w rozwiązywaniu zadań z osią i podawaniem zbiorów, do których
należy x?
Czy są na to jakieś reguły, formuły?
Potrzebuję teorii jeżeli takowa istnieje...
4 lis 17:37
Trivial:
1. Wzory skróconego mnożenia stosujemy cały czas.
2. Zadania z osią? To znaczy? Nierówności?
4 lis 18:02
Szok: tak. w nierównościach ale też np. w wartości bezwzględnej:
|x|=2
x=2 ⋁ x=−2
np. w zadaniach z osią liczbową
x należy: (−8;−1,5> ∪ <1;9)
4 lis 18:39
Szok: wiem co to są te znaki (⋀,⋁,∩,∪), ale nie wiem kiedy je stosować.
4 lis 18:41
rrrreksio: |x|=a , a>0
x=a ⋁ x=−a
|x|<a, a>0
x<a ⋀ x>−a
|x|>a, a>0
x>a ⋁ x<−a
4 lis 18:45
4 lis 19:50