matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć granicę funkcji
biedrona:
sin(x
3
+y
3
)
lim
(x,y)→(0,0)
x
2
+y
2
proszę o pomoc
4 lis 17:07
Trivial:
sin(x
3
+y
3
)
x
3
+y
3
sin(x
3
+y
3
)
=
*
.
x
2
+y
2
x
2
+y
2
x
3
+y
3
x
3
+y
3
r
3
cos
3
φ+r
3
sin
3
φ
=
= r(cos
3
φ+sin
3
φ) → 0
x
2
+y
2
r
2
Wyrażenie z sinusem zmierza do 1. A więc granica 0.
4 lis 17:15