rozwiąż nierówność
Jaro: 2+(3/(x+1))>2/x
4 lis 17:05
Jaro: rozwiąż nierówność
2+(3/(x+1))>2/x
proszę o pomoc
4 lis 17:40
Dorotaz: ja bym zrobiła tak:
| 2(x+1)x+3x−2(x+1) | |
| >0 dziedzina Df = R \ {−1,0} |
| (x+1)x | |
2(x+1)x+3x−2(x+1)>0
2x
2+2x+3x−2x−2 >0
2x
2 +3x − 2 > 0
Δ = 9 + 16 = 25 pierwiastek z delty = 5
| | −3−5 | | −8 | |
x1 = |
| = |
| = −2 |
| | 2*2 | | 4 | |
| | −3+5 | | 2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*2 | | 4 | | 2 | |
odp: x ∊(−
∞,−2) ∪ (1/2, +
∞) ponieważ funkcja ma ramiona paraboli do góry to wartości większe
od zera
nie wiem czy coś nie pokręciłam, ale powinno być dobrze
4 lis 17:51
lenka: niedobrze, nie wolno mnożyc nierówności przez mianownik, nie robiac założenia, należy pomnożyc
przez mianownik2 lub tzw. zamienic iloraz na iloczyn
czyli od trzeciej linijki powinno byc:
[2(x+10)x+3x−2(x+1)]*(x+1)*x>0
4 lis 17:55
Eta:

D= R\{−1,0}
po przekształceniach :
| | 1 | |
x€ (−∞, −2) U ( −1, 0) U ( |
| , ∞) |
| | 2 | |
4 lis 17:59