jak to obliczyć ??
venaaa: 1.rozwiąż równanie i nierównośća) 3−|x+1|=1 i b) |3x−1|<3
2.Sprawdz czy suma liczb a i b jest liczba wymierną ,jeżeli a = 7/ pierwiastek z 5−4,
b=35/11pierwiastków z 5
4 lis 16:36
venaaa: bardzo proszęo pomoc ....?
4 lis 16:38
venaaa: pomoże mi ktoś
4 lis 16:39
4 lis 16:58
4 lis 16:59
www.fizyka.dk: 1.
a)
sprawdz dwa przypadkidwóch ukladów równań:
1.przyp.
x+1>0
3−(x+1)=1
2.przyp.
x+1<0
3−(−(x+1))=1
Przypadek gdy x+1=0, czyli x=−1 prowadzi do równania sprzecznego
b) rozwiaż tak samo, tylko w przypadku 1 i 2 zastąp < na <= i > na >=.
2.
Usun niewymiernosc z mianownikow. Zobaczysz ze jak dodasz a i b to wyrazy zawierajace
pierwiastek z 5 się zredukują. Powodzenia!
4 lis 17:00
biedrona: 1. a) 3−|x+1|=1
−|x+1|= −2
|x+1|=2, czyli
x+1=2 x+1= −2
x=1 x= −3
czyli równanie spełniają dwie liczby:1 i −3.
4 lis 17:00
Szok: b) |3x−1|<3
3x−1<3
3x<3+1
3x<4 /:3
x=43
4 lis 17:58
Szok: x< 43 ⋀ x>− 32
4 lis 18:33