prosze o pomoc!!
dziewczyna15: Oblicz w oparciu o rys. (rys przedstawia trójkat, gdzie na górze jest kat prosty, po
lewej str na dole jest kat α a po prawej kat β. lewe ramie tego trojkata to b, prawe -a
, podstawa -c.)
a) a i b jesli α=30 st i c=10cm
b) b i c jesli α=30 st i a =6cm
c) a i b jesli β=30st i c=12cm
d) a i c jesli β=60st i b=12cm
e)c jesli α=β i a=8cm
f) α i β jesli a =6cm i c=12cm
pomozcie rozwiazac chociaz z 1-2 przyklady..
15 mar 16:12
Bogdan:
A przerabiałaś już w szkole funkcje trygonometryczne w trójkącie prostokątnym:
sinα, cosα, tgα, ctgα ?
15 mar 16:39
dziewczyna15: tak
15 mar 16:47
Bogdan:
To masz zadania rozwiązane.
ad a)
Jakie to funkcje kąta α w tym trójkącie prostokątnym: a/c = ? oraz b/c = ?
15 mar 16:50
dziewczyna15: cosinus
15 mar 16:54
Bogdan:
Proszę wyraźniej;
a/c =
b/c =
15 mar 16:55
dziewczyna15: a/c>> cosinus
b/c >>sinus
15 mar 16:57
Bogdan:
cosinus jakiego kąta?
sinus sinus jakiego kąta?
Piszemy cos, sin.
15 mar 17:00
dziewczyna15: cosinus kata α
sinus kata α
tak
15 mar 17:01
dziewczyna15: cos kata α
sin kata α
15 mar 17:01
Bogdan:
Nie.
Powinno być:
a/c = sinα
b/c = cosα
czyli:
a/10 = sin30o
b/10 = cos30o
ile wynosi sin30o i ile wynosi cos30o ?
15 mar 17:04
dziewczyna15: sin30st =1/2
cos30st=√3/2
15 mar 17:06
dziewczyna15: czyli a=5, b=5√3
15 mar 17:08
Bogdan:
Dobrze.
Mamy więc:
a/10 = 1/2 oblicz stąd a,
b/10 = √3/2 oblicz stąd b
Podaj wyniki
15 mar 17:09
dziewczyna15: a=5, b=5√3
15 mar 17:11
Bogdan:
Bardzo dobrze.
przechodzimy do b).
Napisz dwie funkcje trygonometryczne kąta 30o dla tego trójkąta
15 mar 17:14
dziewczyna15: a/c=sinα
b/c=cosα
15 mar 17:15
dziewczyna15: a/c=sinα
b/c=cosα
15 mar 17:22
Bogdan:
Prawie dobrze, ukladamy takie funkcje, w których występuje bok trójkąta o znanej
długości, tu tym bokiem jest a = 6.
Mamy więc:
a/c = sin30o czyli 6/a = 1/2 oblicz stąd a,
b/a = ctg30o czyli b/6 = √3 oblicz stąd b.
Podaj wynik
15 mar 17:24
Bogdan:
Poprawiam: a/c = sin30o czyli 6/c = 1/2 oblicz stąd c,
15 mar 17:25
dziewczyna15: a=12 b=6√3
15 mar 17:26
dziewczyna15: c=12
15 mar 17:28
dziewczyna15: z reszta chyba sobie poradze!
dzieki wielkiee

!
15 mar 17:30
Bogdan:
Dobrze rozwiązałaś. Jak widzisz, nie było tu nic trudnego. Pozdrawiam
15 mar 17:31