pomocy
agaaaa: Dana jest funkcja:
f(x)=x do kwadratu −2x+15
a) oblicz jej miejsce zerowe,wspolrzedne wierzcholka i narysuj jej wykres.
b)podaj jej dziedzine zbior wartosci wartosci ekstemalne oraz przedzialy monotonicznosci.
4 lis 15:46
rot: f(x)=x2−2x+15?
a nie f(x)=−x2−2x+15 lub f(x)=x2−2x−15
bo jezeli ni to nie masz np miejsc zerowych bo Δ<0
4 lis 15:51
agaaaa: nie bez minusa....dobrze podana jest funkcja.to jak to bedzie?
4 lis 16:19
rot: jeżeli Δ<0 brak miejsc zerowych
współrzędne wierzchołka liczysz wg W(p,q) p=−b2a, q=−√Δ4a
Df=(−∞,W>
4 lis 16:36