wielomiany
zadanie: reszta z dzielenia wielomianu W przez x3−4x−3 jest rowna 2x2−7x+11. oblicz reszte z dzielenia
wielomianu W przez x+1.
4 lis 15:39
Aga: w(x)=P(x)*(x3−4x−3)+(2x2−7x+11)
reszta z dzielenia W przez x+1 jest równa W(−1)
R=W(−1)=0+2+7+11.
4 lis 15:52
zadanie:
4 lis 17:03
zadanie: moge prosic o wyjasnienie
4 lis 18:32
Szok: na pewno dobrze przepisałeś to zadanie?
4 lis 18:50
zadanie: tak
6 lis 19:54
Aga: W(x):(x3−4x−3)= P(x) reszty (2x2−7x+11) ,bo nie znamy konkretnie Wielomianu w(x) i ilorazu
P(x).
A dalej czytaj wyżej 4 lis 15:52'
Jest tw, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x−p jest równa W(p).
U nas p=−1.
przykład liczbowy 14:3=4reszty 2, możesz zapisać tak 4*3+2=14.
6 lis 20:13