Wyznacz ciąg
Kiepski z maty: Wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc, że:
A) a5=0 i a10 + a20 = −40
B) a2=22 i a7=31 tutaj wyszło mi, że a2=7 i r=4 − jest to poprawnie?
Z pierwszym nie potrafię dać rady
4 lis 15:27
Daromir: A)
a5=0
a10+a20=−40
2a5+20r=−40
20r=−40
r=−2...
B)Nie, a2 nie może być równe 22 i 7 jednocześnie
mamy:
a2+5r=31 i a2=22 czyli r=1,8.....
4 lis 15:32
Kiepski z maty: tam wyskoczył błąd a2 = 11 a nie 22 przepraszam
4 lis 15:37
Daromir: To nie zmienia faktu, że nie może być to 7.
Wtedy postępujesz tak samo, tylko zamiast 22 wstawiasz 11...
4 lis 15:39