kwadratowa
kati: witam mam taki przykład czy ktos mógłby pomóc
doprowadz wzór funkcji kwadratowej f do postaci kanonicznej oto ten przykład
f(x)=x2−2x
i zaczełam to zadanie
a=1 b=2 c=0
jezeli cos jest nie tak prosze o pomoc
4 lis 15:06
Aga: a=1, b=−2, c=0
4 lis 15:07
kati: i tu jest bład w tym b tak
a z obliczeniem
Δ=−2−1*1=1−0=1 ?
4 lis 15:10
Aga: Δ=b2−4ac=(−2)2−4*1*0=4
4 lis 15:12
kati: aha teraz juz wiem zgadza sie a co z tym p i q bo mam z tym problem niestety
4 lis 15:15
4 lis 15:17
kati: o kurcze a jak to teraz zapisac f(x)=
4 lis 15:21
kati: ok dzieki
4 lis 15:39