matematykaszkolna.pl
funkcja logarytmiczna Pepsi2092: Punkt A=(0,125, −3) należy do wykresu funkcji logarytmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji 1 g(x)=(12)|f(x)| i zrobiłem to w ten sposób, że podstawiłem te współrzędne i wyszło że f(x)=log2x ale teraz jak wroce do funkcji g(x) i podstawię kilka liczb za x to wcale nie wychodzi wykres mi funkcji wykładniczej Co ja tutaj źle robię ?emotka
4 lis 11:28
ICSP: rozwal na dwa przypadki i skorzystaj z tego że aloga b = b
4 lis 11:31
Pepsi2092: ok. Dzięki wielki ICSP ! Niech Ci to Bóg w dzieciach wynagrodzi
4 lis 11:55
ICSP: Tylko nie w dzieciach
4 lis 11:56
Eta: Lepiej w......... emotka emotka emotka emotka
4 lis 12:09
ICSP: emotka może być emotka
4 lis 12:09
Pepsi2092: No dobra spoko spoko Zrobiłem tak jak mi napisałeś Mistrzu, czyli rozbiło sie na dwa przypadki: g(x)= I.przypadek x dla x∊(0;1) II. przypadek x∊<1;+∞) ale jesli chodzi o rysowanie to wyszło mi to samo emotka Bo ja wczesniej sobie tam pod wartość bezwzględną wstawiłem log2x i podstawiałem takie liczby żeby się dało ładnie wyliczyć i tak na żywca robiłem wykres i to samo wychodzi Także chyba tamto też źle nie było ale ten sposób drugi jest o wiele bardziej przejrzysty i łatwiej zrobić wykres emotka
4 lis 12:11
Pepsi2092: ICSP chcesz marnować takie zajebiste geny ? Co kilka umysłów z jednej rodziny na tym forum to nie jeden
4 lis 12:13
Pepsi2092: w drugim przypadko nie dopisałem wszystkiego, powinno być 1x dla x∊<1;+∞)
4 lis 12:15
ICSP: I przypadek : x ∊ (0;1) wartość pod wartością bezwzględną jest ujemna 2log2 x = x II przypadek : x ∊ <1; +)
 1 
2−log2 x = 2log2 1x =

x 
czyli rysujesz: y = x dla x ∊ (0;1)
 1 
y =

dla x ∊ <1;+)
 x 
4 lis 12:16
Pepsi2092: no tak wiem wiem, ale jak zrobiłem sobie wtedy takie coś g(x)=(12)|log2x| a potem tabelke i podstawiłem liczby za x : {1}{2},1,2,4 to czy wykres nie będzie taki sam ?
4 lis 12:19
ICSP: Jak lubisz się bawić w tabelki to proszę bardzo emotka Dla jednej funkcji istnieje jeden wykres emotka
4 lis 12:21
Pepsi2092: No polecenie brzmiało, żeby sporządzic wykres to sobie szybko wyznaczyłem wzór funkcji f(x) i poleciałem z tabelki i chciałem żeby ktoś przedstawił swoją koncepcję to sobie porównam czy to samo wychodzi, ale ten Twój sposób jest o wiele wiele lepszy, także dzięki wielki i cisne dalej te logarytmy bo matura już niedługo
4 lis 12:26
ICSP: matura... Nie martw się zdasz. Skoro ja zdałem to ty bez problemu zdasz emotka
4 lis 12:29
Eta:
4 lis 12:30
Pepsi2092: ICSP ja przy Tobie jeśli chodzi o matematyke to jestem malutki A poza tym to w technikum miałem matematykę na podstawie i ten podstawowy materiał to szedł bez najmniejszych problemów, ale elementy z poziomu rozszerzonego musiałem ogarniac z nauczycielką na zajeciach dodatkowych i w 3 klasie zaczałem chodzic na korki z matmy tak od maja po 2 godz w tygodniu, teraz od wrzesnia to samo, staram się robić jak najwięcej zadań w domu, ale i tak sie boję tej matury O Polskim to już nie wspomnę zeby te 30 % walnać i będzie git emotka
4 lis 12:36
ICSP: Ja też przecież na podstawie byłem emotka Dopiero w trzeciej klasie sam(bez żadnych korków) ogarnąłem rozszerzenie emotka Powiedzmy że ogarnąłem. Mam oczywiście luki ale staram się to nadrabiać.
4 lis 12:39
Pepsi2092: Nie no juz nie przesadzaj emotka Z tego co widze na forum to nieźle śmigasz z tą matmą emotka Ale może jakoś to pójdzie w miare nieźle jak się przyłożeemotka Jak coś to tam jeszcze będę z deka męczył tymi zadaniami moimi bo jak czasami utkne to nie mogę ruszyć dalej
4 lis 12:46