funkcja logarytmiczna
Pepsi2092: Punkt A=(0,125, −3) należy do wykresu funkcji logarytmicznej f. Naszkicuj wykres funkcji 1
g(x)=(
12)
|f(x)| i zrobiłem to w ten sposób, że podstawiłem te współrzędne i wyszło że
f(x)=log
2x ale teraz jak wroce do funkcji g(x) i podstawię kilka liczb za x to wcale nie
wychodzi wykres mi funkcji wykładniczej

Co ja tutaj źle robię ?
4 lis 11:28
ICSP: rozwal na dwa przypadki i skorzystaj z tego że aloga b = b
4 lis 11:31
Pepsi2092: ok. Dzięki wielki
ICSP ! Niech Ci to Bóg w dzieciach wynagrodzi
4 lis 11:55
ICSP: Tylko nie w dzieciach
4 lis 11:56
4 lis 12:09
ICSP: 
może być
4 lis 12:09
Pepsi2092: No dobra spoko spoko

Zrobiłem tak jak mi napisałeś Mistrzu, czyli rozbiło sie na dwa
przypadki:
g(x)= I.przypadek x dla x∊(0;1)
II. przypadek x∊<1;+∞)
ale jesli chodzi o rysowanie to wyszło mi to samo

Bo ja wczesniej sobie tam pod wartość
bezwzględną wstawiłem log
2x i podstawiałem takie liczby żeby się dało ładnie wyliczyć i tak
na żywca robiłem wykres i to samo wychodzi

Także chyba tamto też źle nie było ale ten
sposób drugi jest o wiele bardziej przejrzysty i łatwiej zrobić wykres
4 lis 12:11
Pepsi2092: ICSP chcesz marnować takie zajebiste geny ?

Co kilka umysłów z jednej rodziny na tym
forum to nie jeden
4 lis 12:13
Pepsi2092: w drugim przypadko nie dopisałem wszystkiego, powinno być 1x dla x∊<1;+∞)
4 lis 12:15
ICSP: I przypadek : x ∊ (0;1) wartość pod wartością bezwzględną jest ujemna
2
log2 x = x
II przypadek : x ∊ <1; +
∞)
| | 1 | |
2−log2 x = 2log2 1x = |
| |
| | x | |
czyli rysujesz:
y = x dla x ∊ (0;1)
4 lis 12:16
Pepsi2092: no tak wiem wiem, ale jak zrobiłem sobie wtedy takie coś g(x)=(12)|log2x| a potem
tabelke i podstawiłem liczby za x : {1}{2},1,2,4 to czy wykres nie będzie taki sam ?
4 lis 12:19
ICSP: Jak lubisz się bawić w tabelki to proszę bardzo

Dla jednej funkcji istnieje jeden wykres
4 lis 12:21
Pepsi2092: No polecenie brzmiało, żeby sporządzic wykres to sobie szybko wyznaczyłem wzór funkcji f(x) i
poleciałem z tabelki i chciałem żeby ktoś przedstawił swoją koncepcję to sobie porównam czy to
samo wychodzi, ale ten Twój sposób jest o wiele wiele lepszy, także dzięki wielki i cisne
dalej te logarytmy bo matura już niedługo
4 lis 12:26
ICSP: matura...
Nie martw się zdasz. Skoro ja zdałem to ty bez problemu zdasz
4 lis 12:29
Eta:
4 lis 12:30
Pepsi2092: ICSP ja przy Tobie jeśli chodzi o matematyke to jestem malutki

A poza tym to w
technikum miałem matematykę na podstawie i ten podstawowy materiał to szedł bez najmniejszych
problemów, ale elementy z poziomu rozszerzonego musiałem ogarniac z nauczycielką na zajeciach
dodatkowych i w 3 klasie zaczałem chodzic na korki z matmy tak od maja po 2 godz w tygodniu,
teraz od wrzesnia to samo, staram się robić jak najwięcej zadań w domu, ale i tak sie boję
tej matury

O Polskim to już nie wspomnę

zeby te 30 % walnać i będzie git
4 lis 12:36
ICSP: Ja też przecież na podstawie byłem

Dopiero w trzeciej klasie sam(bez żadnych korków) ogarnąłem rozszerzenie

Powiedzmy że ogarnąłem. Mam oczywiście luki ale staram się to nadrabiać.
4 lis 12:39
Pepsi2092: Nie no juz nie przesadzaj

Z tego co widze na forum to nieźle śmigasz z tą matmą

Ale może
jakoś to pójdzie w miare nieźle jak się przyłoże

Jak coś to tam jeszcze będę z deka męczył
tymi zadaniami moimi bo jak czasami utkne to nie mogę ruszyć dalej
4 lis 12:46