z
Grzesiek: proszę o pomoc
reszta z dzielenia wielomianu W(X) przez trójmian kwadratowy x2+2x-8jest równa R(X)=
-5x2
wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4)
dziekuje za pomoc
15 mar 15:45
Grzesiek: czy mogę liczyć na pomoc?
15 mar 20:26
Spike: Zaraz
15 mar 20:35
Spike: Więc tak.
p(x) niech będzie (x2+2x-8)
W(x)=Q(x)*p(x)+R(x)
W(x)=Q(x)*(x2+2x-8)+R(x)
Δ=4-4*(-8)
Δ=36
√Δ=6
x1=(-2-6)/2=-4
x2=(-2+6)/2=2
W(x)=Q(x)*(x-2)(x+4)-5x2
Jak widzisz, jednym z czynników (x2+2x-8) jest dwumian wymagany do rozwiązania, więc
skoro (x2+2x-8)*Q(x) ma być równe 0 ( żeby została sama reszta) to w jednym z nawiasów
musi być wartośc równa 0. Rozpatrzę wartość dla (x+4) wymaganego w zadaniu...
W(4)=Q(x)*(4-2)(4-4)-5(4)2
W(4)=-5*16=-80
15 mar 20:48
Mariusz: Spike bardzo dobrze to rozwiązał tylko na końcu zamiast powinno być chyba W( -4)
15 mar 20:55
Spike: Tak

. Zawsze na czymś takim tracę punkty, chociaż dalej dobrze będę obliczał.
15 mar 20:59
Spike: Więc dokładnie będzie tak, chociaż wynik jest ten sam.
W(-4)=Q(x)*(-4-2)(-4+4)-5(-4)2
W(-4)=-5*16=-80
15 mar 21:01
Mariusz: kiedyś czytałem Spike że ty chyba nie jesteś jeszcze w klasie maturalnej nawet ? Mogę
wiedzieć czy to prawda, bo ja też jestem dopiero w liceum .
15 mar 21:03
Spike: Ta, na razie druga
15 mar 21:04
Mariusz: no właśnie ja też i dlatego zainteresowałem sie tą stroną, może ona dobrze przygotowac do
matury a szczególnie gdy ktoś chce zdawać rozszeżoną
15 mar 21:06