Powinowactwo
hwdtel i det 0:
Znależć obraz punktu A(2;1) w powinowactwie prostokątnym o skali 4 względem prostej x+3y−15=0
4 lis 10:53
Aga: Prosta x+3y−15=0 →oś powinowactwa
Piszesz równanie prostej prostopadłej do osi i przechodzącej przez punkt A.
Znajdujesz punkt wspólny M tych prostych rozwiązując układ równań.
A' to obraz punktu A w tym powinowactwie i obliczasz go ze związku
wektor MA'=k*wektor MA, k=4.
4 lis 12:00
Eta:
A
'(−1,−8)
4 lis 12:05
Aga: Zgadza się.
4 lis 12:09
Eta:
4 lis 12:09
Godzio:
Eta, wynik się zgadza
4 lis 12:23
Eta:
4 lis 12:24
Eta:
Jak widać na załączonym "obrazku"
4 lis 12:25