ciagi?
wiwi: czy to ciagi?
rozwiąż równanie:
51+3+5+7+...+(2x−1)= (o,2)100−20x
4 lis 10:38
ICSP: 5 {1 + 3 + 5 + ... + (2x−1) = 5
20x − 100
czyli
1 + 3 + 5... + (2x−1) = 20 − 100.
ciąg arytmetyczny
4 lis 10:40
ICSP: 51 + 3 + 5 + ...(2x−1) = 520x − 100 − poprawiłem pierwsza linijkę.
4 lis 10:42
ICSP: odp. x = 10
4 lis 10:44
wiwi: no dobrze ale jak do tego doszedles?
jako a1 =1 1n= 2x−1 a n to co?
4 lis 11:22
ICSP: zauważ że jest to ciąg arytmetyczny.
a1 = 1
r = 2
czyli wzór na an = 2n − 1
wyraz n ty to 2x − 1
czyli :
2n − 1 = 2x − 1
n = x
Teraz to już bez problemu.
4 lis 11:23
wiwi: dziekuje
4 lis 11:28