obliczyć granice funkcji
biedrona:
lim(x,y)→(0,0) x2y x2+y2
Proszę o pomoc
4 lis 09:08
biedrona: jest ktoś kto umiałby to zrobić

?
4 lis 12:55
sushi_ gg6397228:
zapisz duze U jako ulamek bo tam nie widac co jest napisane
4 lis 15:59
sushi_ gg6397228:
w tego typu zadaniach trzeba brac
itp i pokazac ze wyjda rozne granice
4 lis 16:00
Trivial:
W tego typu zadaniach z automatu współrzędne biegunowe.
| x2 | | r2cos2φ | |
| = |
| = cos2φ − zależne od φ, granica nie istnieje. |
| x2+y2 | | r2 | |
4 lis 16:12
Trivial:
Jeżeli mamy na końcu jeszcze y, bo nie widzę, to w takim razie:
| x2y | | r2cos2φ*rsinφ | |
| = |
| = rsinφcos2φ → 0 (bo r→0, a φ dowolne). |
| x2+y2 | | r2 | |
4 lis 16:14