Obliczyc
wera: Sn=200 r=4 an=x a1=2 n=(x+2)/4
Mam podstawić do wzoru na Sn i rozwiązać równanie z x
Sn=(a1+an)*n/2
15 mar 15:31
Eta: Świetnie!
Podstawiaj i napisz co otrzymałaś ? sprawdzimy
15 mar 15:43
wera: tak ale jak chce podstawić pod n to mi wtedy nie pasuje cos
15 mar 15:48
wera: Pomocy
15 mar 15:54
wera: 200=(2+x)*(x+2)/4/2
15 mar 16:01
wera: Czy ktoś jest w stanie mi pomóc
15 mar 16:13
wera: Eta pomocy

!
15 mar 16:23
Bogdan:
Jeśli: Sn = 200, r = 4, an = x, a1 = 2, n = (x + 2)/4.
to 200 = (1/2) * (1/4)(x + 2)*(2 + x) mnożymy obustronnie przez 8
1600 = (x + 2)2
(x + 2)2 - 1600 = 0 stosujemy wzór skróconego mnożenia a2 - b2 = (a - b)(a = b)
(x + 2 - 400)(x + 2 + 400) = 0
x - 398 = 0 => x = 398
lub
x + 402 = 0 => x = -402
Zastanów się, które rozwiązanie weźmiesz do odpowiedzi, 398 czy -402?
15 mar 16:33
dziewczyna15: Bogdan

! prosze Cie pomoz mi

zajrzyj na moj wpis ! blagam
15 mar 16:33