wykladnicza funkcja pomocy
olka: a) 5x+2 razy 72x+4= 21x+2
b) 25x−1razy 33x−1=6x+8razy 4x
pmozcie rozwiazac
4 lis 08:58
Izaura:
a)
5x+2 * (7x+2)2 = 3x+2 * 7x+2 / : 7x+2
5x+2 * 7x+2 = 3x+2
35x+2 = 3x+2
4 lis 09:19
Izaura: jak dla mnie ...... ⇔ dla x = −1
4 lis 09:23
Izaura: przepraszam −2 zle mis ię napisało
4 lis 09:23
olka: a nie x=−2?
4 lis 09:23
olka: ok dzieki a to drugie?
4 lis 09:23
Izaura:
b)
12 * 25x * 13 * 33x = 28 * 38 * 2x * 3x * 22x / : (2x) , : (3x)
12 * 13 * 24x * 32x = 28 * 38 * 22x / * 2 , * 3
(22x)2 * 32x = 29 * 39 * 22x / : 22x
22x * 32x = 29 * 39
2x = 9
x = 4,5
4 lis 09:36
olka: super dziekuje

4 lis 09:40