poomocyyyyyyyyy
hejhej: Przez punkt (−1, 1) poprowadzono prosta tak, aby srodek jej odcinka zawartego miedzy prostymi x
+ 2y = 1 i x + 2y = 3 nalezał do prostej x − y = 1. Wyznaczyc równanie symetralnej odcinka.
4 lis 08:06
4 lis 08:31
Tadeusz:
to zadanie było kilka/kilkanaście dni temu.
Zrób rysunek i baw się −
4 lis 08:39
hejhej: ale wlasnie nie wiem co i jak...
4 lis 08:42
hejhej: prosze ludziska...
4 lis 08:52
Tadeusz:

szukasz równania prostej s
4 lis 08:53
hejhej: a skad te linie wszystkie?
4 lis 09:03
Tadeusz:

SPAPRAŁEM RYSUNEK
1. zauważ, że punkt A=(−1,1) leży na prostej m: x+2y=1 ... bo spełnia jej równanie
2. poszukaj punktów przecięcia się prostych m i p oraz n i p (nie zaznaczyłem ich na rys.)
Zaznacz je jako C i D. Powinno Ci wyjść C=(0,1) i D=(5/3, 2/3)
4 lis 09:15
Tadeusz:
m: x+2y=1
n: x+2y=3
p: x−y=1
A=(−1,1) ... to Twoje warunki zadania
4 lis 09:17
Tadeusz:
dalej:
Punkt S wyznaczysz jako środek odcinka CD S=(4/3, 1/3)
Piszesz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i S a potem równanie symetralnej −
4 lis 09:22