oblicz objętość
darek: W trapezie równoramiennym dłuższa podstawa ma długość 10 cm, a ramię o długości 6 cm tworzy z
tą podstawą kąt o mierze π/3 . Trapez obraca się dookoła dłuższej podstawy. Oblicz objętość i
pole powierzchni otrzymanej bryły obrotowej.
4 lis 07:25
dero2005:

dane α =
π3 = 60
o
h6 = sin 60
o =
√32
h = 3
√3 → promień walca i stożka
x6 = cos 60
o =
12
x = 3 → wysokość stożka
b = 10 − 2x = 4 → wysokość walca
objętość bryły
V = πh
2*b + 2(
13πh
2*x) = πh
2(b +
23x) = −−−−
powierzchnia bryły
P = 2πh*b + 2π*6h = 2πh(b + 6) = −−−−−−−
4 lis 08:09
kachamacha:

h=3
√3
x=3 czyli a=4
powstała bryła to albo duży walec i wycięte dwa identyczne stożki czyli od walca musimy odjąć
te stożki albo walec mniejszy dodatkowo dwa stożki
4 lis 08:13