matematykaszkolna.pl
Znów ciągi matura_z_matematyki: Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Druga liczba jest o 6 większa od pierwszej. Jeśli do pierwszej dodamy 2, druga pozostawimy bez zmian, a od trzeciej odejmiemy 14, to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Znajdz te liczby.
15 mar 15:28
Eta: Podaję wskazówkiemotikonka
15 mar 15:31
matura_z_matematyki: Pokazać jak zacząłem?
15 mar 15:32
Eta: ciąg geometryczny tworzą: a, a+6, b to z def. ciągu masz pirwsze równanie ( a +6)2 = a*b teraz drugi ciąg: a+2, a+6, b- 14 ---- tworzą c. arytm. to z def. mamy: 2( a +6) = a+2 +b - 14 uporzadkuj drugie równanie i rozwiąż tenukład równań! łatwo sprawdzisz poprawne rozwiązanie bo mają być spełnione w-ki zad. powodzenia Wyjaśniam: w c. geom. kwadrat środkowego wyrazu = iloczynowi dwu sąsiednich w c. arytm. środkowy wyraz jest średnią arytm dwu sąsiednich czyli ( a1+a3)/2 = a2 stąd 2a2 = a1 + a3 wiesz już ? ( zapamiętaj te zależności bardzo często się je wykorzystuje w tego typu zadaniach!
15 mar 15:39
Eta: Oczywiście powinieneś napisać jak to liczysz! wtedy sprawdzamy! Bijemy brawa!emotikonka lub wskazujemy błąd!
15 mar 15:41
matura_z_matematyki: o kurcze nie znałem tych zależności ... powiem Ci że pierwszy raz słyszę emotikonka Dziekuję Ci bardzo emotikonka
15 mar 15:43
matura_z_matematyki: to ja policze do konca swoim sposobem i zobaczymy czy to samo wyjdzie emotikonka
15 mar 15:44
Eta: Powiem jeszcze tak: ta zależność w ciągu geom. nazywa się średnią geometryczną sąsiednich wyrazów a w arytm. średnią arytm. sąsiednich wyrazów Z a p a m i ę t a j emotikonka
15 mar 15:47
matura_z_matematyki: Haa jestem mistrzem Rozwiązałem innym spodobem i też wyszło dobrzeemotikonka zrobiłem to w ten sposób: w ciagu geometrycznym: a1⇒x , a2⇒x+6, a3=y w ciągu arytmetycznym: a1⇒x+2, a2⇒x+6, a3⇒y-14 ułożyłem i rozwiazałem uklad równań: a3/a2=a2/a1 i a3-a2= a2-a1 i wyszło wszystko ładnie pięknie może nie jest ze mną aż tak źle jak myślałememotikonka Dziekuję za poświecony czas emotikonka
15 mar 15:59
Bogdan: Zrobiłeś tą samą metodą, co Eta. Wcześniej napisałeś: "o kurcze nie znałem tych zależności ... powiem Ci że pierwszy raz słyszę". Otóż słyszałeś wcześniej i nawet sam tu zastosowałeś. Wg Ciebie: "ułożyłem i rozwiazałem układ równań: a3/a2=a2/a1 i a3-a2= a2-a1" Weźmy pierwszą równość: a3/a2=a2/a1, otrzymujemy z niej: a22 = a1 * a3, czyli w ciągu geom. kwadrat środkowego wyrazu = iloczynowi dwu sąsiednich. Weźmy drugą równość: a3-a2= a2-a1, otrzymujemy z niej: a1 + a3 = 2*a2, czyli to samo, co pokazala Ci Eta. Życzę osiągnięcia mistrzostwa w rozwiązywaniu zadań. emotikonka
15 mar 16:22
matura_z_matematyki: No ok, ale cieszy mnie fakt, że sam dałbym rade rozwiązać takie zadanie emotikonka Pozdrawiam emotikonka
15 mar 16:32
Bogdan: To właśnie twierdzę, sam mogłeś to rozwiązać. Nie trzeba bać sie zadań i należy próbować samodzielnie je rozwiązywać. Również pozdrawiam
15 mar 16:36