matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiaz rownanie trygonometryczne
mendox:
cos2x
cosx + sinx =
1−sin2x
4 lis 00:16
Eta:
założenie sin2x≠1 2x≠ .... x ≠ ... wskazówka: 1−sin2x= sin
2
x+cos
2
x −2sinx*cosx= (cosx−sinx)
2
cos
2
x −sin
2
x
cosx+sinx=
(cosx−sinx)
2
(cosx−sinx)(cosx+sinx)
cosx+sinx=
(cosx−sinx)
2
teraz dokończ ..............
4 lis 00:51
mendox:
Dzieki
4 lis 00:56