geometria analityczna
Róża: Punkty A(2,3) i B(4,−1) są dwoma kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
4 lis 00:08
Eta:

1 sposób → → → →
wykorzystując własności wektorów: AB⊥AD i AB⊥BC i mają tę samą długość
→ → →
AB=[2, −4] to AD= [−4, −2] lub [ 4,2] AD= [x
D−2, y
D−3]
zatem: x
D−2=−4 i y
D−3= −2 lub x
D−2= 4 i y
D−3= 2
x
D= .... y
D=..... lub x
D =... y
D=....
podobnie dla drugiej pary wektorów AB i BC
dokończ .... otrzymasz dwa takie kwadraty ABC
1D
1 i ABC
2D
2
4 lis 00:44
Eta:
4 lis 01:11