Funkcja kwadratowa
hashiri: WITAM. Proszę o szybką pomoc.

ZAD.
Dane sa parabole:
| | 1 | |
f(x) = |
| x2 + 2x+ 4 oraz |
| | 2 | |
g(x) = −x
2 + 4x − 3.
Niech d(x) oznacza odległość między punktami P
1(x,f(x)) i P
2(x,g(x)), o tej samej pierwszej
współrzędnej x, należącymi odpowiednio do pierwszej i drugiej paraboli.
a) Wyznacz wartość x, dla której d(x) = 7 oraz wartość x, dla której d(x) = 9.
b) Jaka jest najmniejsza wartość d(x) ?
Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, jakiś punkt zaczepienia jak zrobić to zadanie.