.
Iga: Suma trzech liczb rzeczywistych dodatnich jest rowna 13. druga liczba jest trzy razy wieksza od
pierwszej. wyznacz trzy liczby spelniajace podane warunki tak, aby suma ich kwadratow byla
najmniejsza.
3 lis 23:05
Izaura: jest jakaś mowa o szeregu ? bo nie mamy nic powiedziane o trzeciej liczbie...
napewno w tej sytuacji :
4a + b = 13 , oraz
10a2 + b2 = minimum...
3 lis 23:14
Izaura: b = 13 − 4a
b2 = 169 − 104a + 16a2
czyli otrzymujemy f. kwadratową
26a2 − 104a + 169 /:13
2a2 − 8a + 13
i obliczamy jej a wierzchołkowe...
3 lis 23:18