powtórka z liczb rzeczywistych
Wojto: Witam. Potrzebuję pomocy przy tych zadaniach, ewentualnie wskazówki gdzie mogę na tej stronie
znaleźć pomoc

1. Wykaż, że kwadrat liczby całkowitej niepodzielnej przez 3 przy dzieleniu przez 3 daje resztę
1.
2. Uzasadnij, że jeżeli dowolne liczby całkowite a oraz b przy dzieleniu przez 5 dają reszty
odpowiednio równe 2 oraz 3, to reszta z dzielenia podwojonej sumy kwadratów tych liczb przez
10 wynosi 6.
Mam ich jeszcze kilka, ale myślę, że po ruszeniu z tymi uda mi się zrobić resztę.
| | x2 + 2 | |
W pierwszym napisałem, że |
| jest całkowite i niespecjalnie wiem co dalej, kolejnego |
| | 3 | |
nie ruszę

Dzięki za pomoc.
3 lis 22:58
sushi_ gg6397228:
ad1.
n= 3k+1
lub
n= 3k+2
teraz podnies do kwadratu prawa strone i zobacz jaka wyjdzie reszta
3 lis 23:00
sushi_ gg6397228:
ad 2
a= 5k+2
b= 5k+3
2*(a2+b2)=..
3 lis 23:01
Wojto: nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi, dzięki.
tylko, że nie specjalnie zczaiłem o co chodzi (mówię póki co o pierwszym). jak mam zobaczyć
jaka reszta wyjdzie? jak mam podnieść prawą stronę, co z "n"?
3 lis 23:07
Wojto: w drugim w końcu doszedłem do 2k2 + 2k − 1 = 0, co daje deltę 12. za nic nie wiem co dalej z
tym zrobić i jak się ma to do uzasadnienia.
podobnie z resztą z pierwszym zadaniem, niestety dalej niespecjalnie zrozumiałem jak to się ma
do zadania i co z tym dalej zrobić.
3 lis 23:24
Wojto: prawdopodobnie drugie jest błędne, bo niepotrzebnie przyrównałem to do 6. w sensie bez żadnego
przyrównywania wychodzi 10k2 + 10k + 1 i nie specjalnie mam pomysł co z tym zrobić, więc
przyrównałem bezsensownie do 6
3 lis 23:26
sushi_ gg6397228:
2*[(5k+2)2 + (5k+3)2]= 2* (25k2 +20k+4+ 25k2 +30k+9)= 50k2 +100k+26= 10(5k2+10k+2) + 6
i jest reszta 6 z dzielenia przez 10
4 lis 09:55
sushi_ gg6397228:
ad1
(3k+1)2= .... =3*(....) + 1 jest reszta 1 −−>jest
(3k+2)2= ...= 3*(....) + 1 jest reszta 1 −−> jest
4 lis 09:58