Obliczenia
Aniaa: 105=7a1+21r mam rozwiązać układ równań z którego mam wyliczyć a1 i r
15 mar 15:24
15 mar 15:25
Aniaa: 23=a1+7r
15 mar 15:28
Aniaa: 105=7a1+21r
23=a1+7r
15 mar 15:36
Bogdan:
Już pokazywaliśmy rozwiązywanie układu równań, teraz spróbuj samodzielnie.
Podaj wynik i sama go sprawdź.
15 mar 15:39
Aniaa: r=2 a a1=9
15 mar 15:46
Aniaa: Sprawdźcie rozwiązanie
15 mar 15:52
Eta:
Aniu!
to proste! podstaw za a1 i r
105 = 7*9 + 21* 2 --- policz prawa stronę1
podobnie:
23 = 9 + 7*2 ---- policz ( i co? zgadza się ?
czyli dobrze wyliczyłaś a1 i r
Pozdrawiam !
15 mar 15:56