Obliczenia oraz wykazywanie równości.
Paweł: Potrzebuje porady. Na jakiej zasadzie wykonuje sie tego typu zadania. Nie mogę sobie niestety z
tym poradzić.
Oblicz:
1) √5−2√6
2) √8−2√15−√57−12√15
Wykaż, że zachodzą równości:
1) √18−8√2−√6−4√2=2
3 lis 22:05
ICSP: zawijamy

5 − 2
√6 = (
√3 −
√2)
2
√(√3 − √2)2 = |
√3 −
√2| =
√3 −
√2
spróbuj zawinąć następne.
3 lis 22:07
b.: trzeba sprytnie skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia
zobacz rozwiązanie przykłady (bardzo podobne do Twoich):
2452,
2451
3 lis 22:07
Paweł: Dzięki wielkie, już to rozumiem.
W tym wypadku 2 zadania będzie:
√18−8√2=(4−√2)2
√6−4√2=(2−√2)2
a więc
(4−√2)−(2−√2)=2
3 lis 22:39
ICSP:
3 lis 22:42
Paweł: Jeszcze jedna sprawa. W czymś takim stosuję wzór skróconego mnożenia dotyczący 3 potęgi,
prawda?
3√7+5√2−3√5√2−7=2
Jest na to wszystko w ogóle jakaś metoda czy po prostu kwestia wyćwiczenia sobie szybkiego
znajdowania tych liczb?
3 lis 22:48
ICSP: Oczywiście ze jest metoda, jednak zdecydowanie szybszym sposobem jest znalezienie tych liczb
poprzez zgadywanie.
3 lis 22:52