Wiedząc, że liczby -1, p{3}, -p{2} są pierwiastkami równania...
motylll: 1. Wiedząc, że liczby −1, √3, −√2 są pierwiastkami równania x6−6x4+11x2−6=0, podaj jego
pozostałe pierwiastki.
2. Rozwiąż równania:
a) 10x7−356−855+50x4=0
b) x6+74+8x2+2=0
Nie mam pojęcia jak rozwiązać te zadania.
Na lekcji robiliśmy tylko przykłady, które można było od razu rozłożyć na czynniki...
3 lis 21:54
ICSP: dobrze. Od którego chcesz zacząć?
3 lis 21:56
motylll: Może na początek wytłumaczysz mi jak rozwiązać przykłady z zad.2., dobrze?
3 lis 22:12
ICSP: On jest dobrze przepisany czy gdzieś x pogubiłeś?
3 lis 22:13
motylll: Masz rację, w a) powinno być 10x7 − 35x6 − 85x5 + 50x4 = 0, w b) x6 + 7x4 + 8x2 + 2 = 0.
3 lis 22:17
ICSP: więc w a) zacznijmy od wyciągnięcia największego czynnika przed nawias:
10x
7 − 35x
6 − 85x
5 + 50x
4 = 5x
4(2x
3 − 7x
2 − 17x + 10)
oczywiście to będzie równe 0 gdy : 5x
4 = 0 v 2x
3 − 7x
2 − 17x + 10 = 0 z pierwszym nie
powinieneś/aś mieć problemu więc zajmę się drugim:
2x
3 − 7x
2 − 17x + 10 = 0 Z twierdzenia bezouta szukamy pierwiastków.
w(−2) = 2 * (−8) − 7 * (4) − 17 * (−2) + 10 = −16 − 28 + 34 + 10 = −44 + 44 = 0 czyli −2 jest
pierwiastkiem.
Teraz masz dwie drogi. Możesz podzielić ten wielomian przez (x+2) lub rozłożyć poprzez
grupowanie. Ja wolę rozkładać przez grupowanie
2x
3 − 7x
2 − 17x + 10 = 2x
3 + 4x
2 − 11x
2 − 22x + 5x + 10 = 2x
2(x+2) −11x(x+2) + 5(x+2) =
(x+2)(2x
2 − 11x + 5)
Trójmian kwadratowy z nawiasu obliczysz sobie już sam/a z delty
| | 1 | |
odp. x = 0 v x = −2 v x = 5 v x = |
| |
| | 2 | |
3 lis 22:23
ICSP: b) x
6 + 7x
4 + 8x
2 + 2
teraz robimy założenie : t = x
2 oczywiście z przeczyn oczywistych t≥ 0
t
3 + 7t
2 + 8t + 2 = 0 . Na oko widać że t = −1 jest pierwiastkiem.
t
3 + t
2 + 6t
2 + 6t + 2t + 2 = t
2(t+1) + 6t(t+1) + 2(t+1) = (t
2 + 6t + 2)(t+1)
teraz rozkładamy tójmian kwadratowy :
Δ = 2
√7
czyli równanie jest sprzeczne. Tzn nie posiada żadnych pierwiastków rzeczywistych.
3 lis 22:26
ICSP: Jak nie będziesz miał pytań do tych dwóch przykładów będziemy mogli przejść do zadania
pierwszego. Dam ci wskazówkę a ty spróbujesz już zrobić sam/a
3 lis 22:27
motylll: Dziękuję, już zaczęłam to rozumieć.
Przejrzyście napisałeś, więc pytań do przykładów nie mam.
3 lis 22:42
ICSP: teraz pierwsze:
x6 − 6x4 + 11x2 − 6 = 0
t = x2 przy założeniu t≥0
teraz wiesz że x = −1 v x = √3 v x = −√2. Możesz obliczyć t? Czy jeżeli obliczysz t możesz
ponownie obliczyć z t x?
3 lis 22:49
motylll: Pierwsze zadanie już udało mi się zrobić : )
Jeszcze raz serdeczne dzięki.
3 lis 22:52
Gustlik: ad 1)
x6−6x4+11x2−6=0
Podstawiam t=x2≥0
t3−6t2+11t−6=0
Schemat Hornera:
1 −6 11 −6
1 1 −5 6 0
t=1 jest pierwiastkiem
(t−1)(t2−5t+6)=0
Δ=1, t1=2, t2=3
mamy: t=1 v t=2 v t=3
czyli
x2=1 v x2=2 v x2=3
x=1 v x=−1 v x=√2 v x=−√2 v x=√3 v x=−√3
4 lis 00:41
Gustlik: Zad. 2 ad a)
10x
7−35x
6−85x
5+50x4=0
5x
4(2x
3−7x
2−17x+10)=0
x
4=0 => x=0 (4−krotny)
Rozkładam wielomian z nawiasu schematem Hornera:
2 −7 −17 10
1 2 −5 −22 −12
−1 2 −9 −8 18
2 2 −3 −23 −36
−2 2 −11 5 0
x=−2 jest pierwiastkiem
5x
4(x+2)(2x
2−11x+5)=0
Δ=81,
√Δ=9
| | 1 | |
Odp: x=−2 v x=0 (4−krotny) v x= |
| v x=5 |
| | 2 | |
4 lis 00:48
Gustlik: Zad. 2 ad b)
b) x
6+7x
4+8x
2+2=0
podstawiam t=x
2≥0, jak w zad. 1.
t
3+7t
2+8t+2=0
Rozkładam schematem Hornera − na oko widać, że liczba dodatnia ani 0 nie moze być pierwiastkiem
tego wielomianu, bo wszystkie wyrazy mają dodatnie współczynniki, czyli już w tym momencie
wiadomo, że jest to równanie sprzeczne, bo t=x
2 nie może być ujemne.
Ale udowodnię to: szukam pierwiastków wśród liczb ujemnych::
1 7 8 2
−1 1 6 2 0
t=−1 jest pierwiastkiem
(t+1)(t
2+6t+2)=0
Δ=28,
√Δ=2
√7
zatem x
2=−1 v x
2=−5,65 v x
2=−0,35, czyli równanie sprzeczne.
4 lis 00:56
Gustlik: Wkradł się chochlik w zad. 2 ad a) ma być x2=5, a nie 10, ale w odpowiedzi poprawiłem.
4 lis 00:58