zadania optymalizacyjne
Ania: Obwód rombu ma 60cm,a dł jego przekątnych różnią się o 6cm. Oblicz pole tego rombu.
Doszłam do czegoś takiego i się zatrzymałam...:
dł boku rombu = a
4a= 60cm
a=15cm
f= dłuższa przekątna
e= krótsza przekątna
Z twierdzenia Pitagorasa:
(f/2)2 = 152 - (e/2)2
f2/4 = 225 - e2/4 / mnożę obustronnie razy 4
f2 = 900 - e2 / obustronnie pierwiastkuję
f = 30 - e
Pole rombu: P = e*f/2
P = e * (30-e) / 2
P = 30e - e2 / 2
P(e) = -1/2e2 + 15
...i co dalej?
15 mar 15:15
Krzysiek: f-e=6 cm
e=f-6
f=30-(f-6)
f=30-f+6
2f=36/2
f=18 cm
e=12 cm
P=e*f/2=18*12/2=108 cm2
15 mar 15:39
Ania: Pomyliłeś znaki na początku, ale po zmianie wyszedł poprawny wynik. Dzięki! Pozdrawiam!
15 mar 15:48
Ania: Nie... to ja zrobiłam błąd w obliczeniach i przypadkiem wyszedł mi dobry wynik. Teraz
kiedy na spokojnie to przepisuję, wychodzi mi tak jak Tobie, a w odpowiedziach jako
prawidłowy wynik podano liczbę 216...
15 mar 17:09