Liczba i suma kwadratów
Marek: Uzasadnij, że jeśli liczba całkowita da się zapisać w postaci sumy kwadratów dwóch innych liczb
całkowitych, to jej kwadrat też można zapisać w takiej postaci.
3 lis 21:36
Marek: Podbijam.
3 lis 21:46
Marek: Jeszcze może podbiję, bo trochę osób się kręci, może ktoś zobaczy.
3 lis 22:10
Marek: 2 moje zadania są już rozwiązane, prosiłbym jeszcze o to.
3 lis 22:36
Marek: Czy to naprawdę jest aż takie trudne? Dla mnie tak, ale już chyba trudniejsze zadanka były
rozwiązywane.
3 lis 23:15
Vax: a = k2+n2 ⇒ a2 = (k2+n2)2 = k4+2k2n2+n4 = (k2−n2)2+(2nk)2
4 lis 00:14
Marek: Bardzo dziękuję.
4 lis 01:59